Εύθραυστη  χαρακτηρίζει την  ανάκαμψη της ευρωζώνης ο οίκος Fitch στις τελευταίες παγκόσμιες οικονομικές προβλέψεις του (Global Economic Outlook – GEO) τονίζοντας ότι ο κίνδυνος της ύφεσης έχει πλέον επηρεάζει τόσο τα κράτη μέλη στην περιφέρεια όσο και στον πυρήνα.

Σύμφωνα με τον οίκο η σημαντική επιβράδυνση που  παρατηρήθηκε στη Γερμανία, τα τελευταία δύο τρίμηνα,  όπου η ανάπτυξη σε ετήσια βάση υποχώρησε στο 1,2% το 3ο τρίμηνο 2014 από το 2,3% το 1ο τρίμηνο 2014, θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια ανάκαμψης στην ευρωζώνη

Μία αναθέρμανση της γερμανικής ζήτησης θα είναι ζωτική για τις προοπτικές της ευρωζώνης, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος προβλέπει πλέον ανάπτυξη στην ευρωζώνη  στο 0,8% το 2014 και 1,1% το 2015, χαμηλώνοντας τον πήχη κατά 0,1 και 0,3 ποσοστιαία μονάδα αντίστοιχα από το Global Economic Outlook του Σεπτεμβρίου. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2016 διατηρήθηκαν αμετάβλητες στο 1,5%.

Όπως σημειώνεται, παρά την ύπαρξη ενός περιβάλλοντος εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και γενικά ουδέτερης δημοσιονομικής θέση, η ανάπτυξη επιβαρύνεται από την απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, τη διαθρωτική συμφόρηση και τη διάχυση των γεωπολιτικών κινδύνων.  Η υψηλή ανεργία θα επιμείνει και θα παραμείνει άνω του 11% έως το 2016.

Επίσης εκτιμά ότι η ψαλίδα μεταξύ συνολικού και δομικού πληθωρισμού θα διευρυνθεί παγκοσμίως βραχυπρόθεσμα καθώς οι χαμηλές τιμές ενέργειας αυξάνουν τις καθοδικές πιέσεις στον συνολικό πληθωρισμό. Οι τελευταίες προβλέψεις της Fitch για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, τον τοποθετούν στο 0,6% το 2014, στο 0,9% το 2015 και στο 1,3% το 2016.

Υπό τη βασική υπόθεση του οίκου αξιολόγησης, η ευρωζώνη θα αποφύγει τον παρατεταμένο αποπληθωρισμό. Αλλά παραμένει ένας ουσιαστικός κίνδυνος από την άποψη του χαμηλού τρέχοντος πληθωρισμού, της αδύναμης ζήτησης και την προοπτική για αυτοτροφοδούμενη δυναμική, με δεδομένες τις προσδοκίες για κάτω του στόχου πληθωρισμό.

Γενικότερα ο  Fitch  θεωρεί ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν οριακά εξασθενίσει από τις προβλέψεις Σεπτεμβρίου και οι κίνδυνοι εξακολουθούν να αποτιμούνται καθοδικοί.

Οι τελευταίες προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης κάνουν λόγο για ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ (σταθμισμένο ως προς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες) κατά 2,5% το 2014, όπως το 2013, με το ρυθμό να ανέρχεται στο 2,9% το 2015 και στο 3% το 2016. Σε σύγκριση με το GEO Σεπτεμβρίου οι προβλέψεις είναι κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερες για το 2015 και το 2016, κυρίως λόγω των αναδυόμενων αγορών.

Για την αμερικανική οικονομία, η Fitch διατηρεί την πρόβλεψή της για ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1% το 2015 και 3% το 2016, η ισχυρότερη μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών, από το 2,3% το 2014.

Ακόμη η Fitch υποστηρίζει ότι οι χαμηλές τιμές ενέργειας θα τονώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε τις προβλέψεις του για τις τιμές του brent στα 100 δολάρια το βαρέλι το 2014, 83 δολ. το 2015 και 90 δολ. το 2016, μετά την απότομη πτώση των τελευταίων μηνών και την αποτυχία του OPEC να αναλάβει δράση για να την αποτρέψει. 

«Αναμένουμε οι τιμές να αυξηθούν από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς η ζήτηση ανακάμπτει, σε ευθυγράμμιση με την υπόθεσή μιας για ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 και το 2016 και χαμηλότερη παραγωγή. Μία πτώση 20% στις τιμές του πετρελαίου θα τονώσει το επίπεδο του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,3% περίπου σε διάστημα δύο ετών αλλά θα δημιουργήσει μεγάλους χαμένες καθώς επίσης και κερδισμένους», τονίζει ο Οίκος.                                                 

Πηγή