Τέλος σε μια περίοδο 50 χρόνων ανύπαρκτων διπλωματικών σχέσεων
Με την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κούβας, ως μέρος μια συμφωνίας-ορόσημο, όπως την χαρακτηρίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, Αβάνα και Ουάσιγκτον κλείνουν μια περίοδο -για πάνω από 50 χρόνια- ανύπαρκτων διμερών διπλωματικών σχέσεων, ανοίγοντας το δρόμο για εμπορική συνεργασία, άρση του ταξιδιωτικού εμπάργκο και σταδιακή αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το άνοιγμα αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα. "Δίδεται τέλος σε μια παρωχημένη προσέγγιση, που απέτυχε να προωθήσει τα συμφέροντά μας" ανέφερε λίγη ώρα πριν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας επίσημα την συμφωνία. "Αυτά τα 50 χρόνια έδειξαν ότι η απομόνωση δεν αποδίδει". Η συμφωνία περιλαμβάνει νέους κανόνες για τις τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, καθώς και μια γενικότερη χαλάρωση του αμερικανικού εμπάργκο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. Μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος παραλλήλισε την κίνηση αυτή με την αντίστοιχη της δεκαετίας του 90 για αποκατάσταση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με το Βιετνάμ.
Στην Αβάνα, την ίδια στιγμή της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο προέβαινε σε παρόμοια ανακοίνωση. Ο Ραούλ Κάστρο, αν και σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δυο χωρών, καλωσόρισε τους νέους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την απελευθέρωση του αμερικανού Alan Gross, ο οποίος συνελήφθη το 2009 με την κατηγορία της κατασκοπίας (προσπάθεια να παρέχει ιντερνετ στους κουβανούς). Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους, θα απελευθερώσουν τρεις κουβανούς με την κατηγορία της κατασκοπίας.
Χθες, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε πάνω από μια ώρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, την πρώτη μετά το 1959, σε επίπεδο προέδρων από την εποχή της κουβανικής επανάστασης, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.
Οι μυστικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για να φτάσουμε στην σημερινή ανακοίνωση κράτησαν πάνω από ένα χρόνο. Από τον Ιούνιο του 2013, είχαν ξεκινήσει, με την συμβολή και την βοήθεια των Καναδών και του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε αποστείλει επιστολή με το θέμα της αποκατάστασης των σχέσεων και στον Μπαράκ Ομπάμα και στον Ραούλ Κάστρο.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την πιο σαρωτική αλλαγή στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κούβα από το 1961, όταν έκλεισε η αμερικανική πρεσβεία και επεβλήθη το εμπάργκο, αλλά και τις πιο δυναμικές αλλαγές που θα μπορούσε να κάνει ο πρόεδρος, χωρίς να πάρει την έγκριση του κογκρέσου. Το CNN, δε, σημειώνει ότι "για έναν πρόεδρο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την υπόσχεση να ασχοληθεί με την Κούβα, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει κληρονομιά στην εξωτερική πολιτική του Ομπάμα".