Νέα προειδοποίηση του Βερολίνου

«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα στο δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αλλά προειδοποιεί: αν η Ελλάδα διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση θα είναι μια δύσκολη κατάσταση. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την Ελλάδα, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild ότι «κάθε νέα κυβέρνηση» πρέπει να «σεβαστεί» τις δεσμεύσεις των προκατόχων της.

Από το 2009, η Ελλάδα έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο. Πρέπει να έχουμε περισσότερο σεβασμό για αυτό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα στο δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων, χορηγώντας βοήθεια για να μπορέσει η ίδια να βοηθήσει τον εαυτό της», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνοντας ότι η κατάσταση του χρέους της χώρας δεν θα άλλαζε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

«Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος. Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της», επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Αλλά αν η Ελλάδα «διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση θα είναι μια δύσκολη κατάσταση» προειδοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ερωτηθείς εάν η κρίση θα επιστρέψει στην Ευρώπη το 2015 ο Β. Σόιμπλε απαντά: "Δεν είμαι προφήτης. Αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πρόκειται για νέα χρήματα. Πρόκειται για προληπτική συμφωνία βοήθειας, που ίσως δεν χρειασθεί τελικά να κάνει χρήση της. Η Γαλλία και η Ιταλία προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις. Ελπίζω λοιπόν πως η κρίση του ευρω δεν θα επιστρέψει"

Στη συνέντευξή του στη "Bild" ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται στην πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ σημειώνοντας πως βρίσκεται συχνά σε επαφή τόσο ο ίδιος όσο και η Άγκελα Μέρκελ με τον Μάριο Ντράγκι και προσθέτει: "Το φθηνό χρήμα δεν θα πρέπει να μειώσει τις μεταρρυθμίσεις σε ορισμένες χώρες. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική απο τις δομικές μεταρρυθμίσεις εάν θέλουμε μια διαρκή ανοδική πορεία".

Προειδοποίηση Σόιμπλε: «Αν η Ελλάδα διαλέξει άλλη κατεύθυνση, θα