Εισήγηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο υπουργικό Συμβούλιο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, στην τρίτη ψηφοφορία για την προεκλογική εκλογή, πλησιάσαμε αλλά δεν φτάσαμε το όριο των 180 για να εκλέξουμε τον Σταύρο Δήμα.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία δεν θέλει εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία. Παρά το γεγονός ότι η ίδια η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα είχε ευρύτατη αποδοχή στην κοινή γνώμη. Παρά το γεγονός, ότι η μεγάλη πλειονότητα των ανεξάρτητων βουλευτών ψήφισε το Σταύρο Δήμα. Παρά το γεγονός ότι η χώρα, χάρις στις θυσίες του Ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της κυβέρνησης έχει φτάσει πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια…

Κάποια μειοψηφία θέλησε να βάλει τη χώρα σε περιπέτεια. Και να θέσει σε κίνδυνο όσα επιτεύχθηκαν ως τώρα με τις θυσίες του Ελληνικού λαού.

* Το πρώτο που θέλω να σας πω είναι ένα ευχαριστώ για τις προσπάθειες όλων σας. Πετύχαμε πράγματα που κανείς δεν τα πίστευε μέχρι πριν δυόμισι χρόνια: Τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ. Τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ποτέ. Το τέλος της ύφεσης. Τη σταθεροποίηση της χώρας εσωτερικά, αλλά και τη ανάδειξη το ρόλου της διεθνώς σε μιαν ασταθή περιοχή.

Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Αλλά η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε δυόμισι χρόνια να γίνει πάλι αξιόπιστη και σταθερή. Κατάφερε να ανέβει δεκάδες θέσεις ανταγωνιστικότητας στη διεθνή κατάταξη. Κατάφερε να νικήσει τα ελλείμματα και για πρώτη φορά να συντάξει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Κατάφερε να ελέγξει το χρέος της. Κατάφερε πλέον να βγει στην ανάκαμψη μετά από έξι ατέλειωτα χρόνια ύφεσης. Θέλω να σας συγχαρώ γι’ αυτό το έργο σας. Που το αναγνωρίζουν οι πάντες διεθνώς. Αλλά το αναγνωρίζει και ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Ο οποίος παρ’ όλο που υπέφερε δεν ήθελε πρόωρες εκλογές τώρα. Και δεν τις ήθελε ακριβώς γι’ αυτό: γιατί αναγνώριζε ότι είμαστε πια στο σωστό δρόμο…

 * Το δεύτερο που θέλω να σας πω, είναι ότι χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε ολόκληρο το προεκλογικό διάστημα. Οι πρόωρες εκλογές είναι μεγάλη περιπέτεια, αλλά δική μας δουλειά είναι να εξουδετερώσουμε τους κινδύνους. Ο λαός πρέπει να αποφασίσει απερίσπαστος για το μέλλον του, στην πιο αποφασιστική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένω όλοι να κάνετε την δουλειά σας με αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα. Η χώρα έχει κυβέρνηση και η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη. Καμία χαλάρωση δεν επιτρέπεται. Ο λαός περιμένει από μας να μείνουμε όρθιοι και να κάνουμε τη δουλειά μας στο ακέραιο.

* Το τρίτο που θέλω να σας πω είναι να έχετε πλήρη εμπιστοσύνη στο κριτήριο της κοινωνίας, στο κριτήριο των πολιτών. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια κρατήσαμε τη χώρα σε ευρωπαϊκή πορεία. Και τον τελευταίο χρόνο τη βάλαμε σε πορεία ανάπτυξης. Στόχος μας και ελπίδα για τη χώρα, είναι μετά τις εκλογές να παραμείνει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκή πορεία και σε πορεία ανάπτυξης. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να κάνουμε στο ακέραιο το καθήκον μας, ώστε ο λαός να επιλέξει σωστά. 

Ακούτε γύρω σας και θα ακούτε τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες να οργιάζει η ανευθυνότητα και το διχαστικό πνεύμα: Τις πιο επικίνδυνες και καταστροφικές θέσεις. Κατηγορίες, ψέματα, συκοφαντίες. Όπλο μας είναι η αλήθεια που τελικά πάντα θριαμβεύει. Και η ευθύνη, που τελικά πάντα δικαιώνεται. Αλήθεια και ευθύνη είναι τα μόνα όπλα που επιτρέπει η δημοκρατία. Και είναι ανίκητα. Να το θυμάστε…

Από μιαν άποψη η αντιπολίτευση – άθελά της – βοηθά να αποκαλυφθεί ο ρόλος της:

–Σέρνουν τη χώρα σε εκλογές που δεν τις θέλει ο ελληνικός λαός. Κι αυτό δείχνει πόσο αδίστακτοι είναι.

–Συναθροίζονται στο χώρο της αντιπολίτευσης οι πιο αντίθετες τάσεις κι οι πιο ασυνάρτητες απόψεις, που μόνο κοινό στόχο έχουν, να ματαιώσουν την έξοδο από την κρίση, να φέρουν τη χώρα σε σύγκρουση με όλους τους εταίρους της στην Ευρώπη και να την απομονώσουν διεθνώς. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την Ελλάδα. Αλλά καθιστά πιο εύκολο να καταδειχθούν οι αληθινές προθέσεις τους…

 –Δεν έχουν ουσιαστική πρόταση για τίποτε. Κι όταν αναγκάζονται να διατυπώσουν κάποιες προτάσεις, προκαλούν κατακραυγή από παντού. Μέσα κι έξω από την Ελλάδα! Κι αυτό τους καθιστά πολύ επικίνδυνους. Αλλά και πολύ ευάλωτους στην κριτική της αλήθειας και της ευθύνης.

Πολύ θα θέλαμε να είχαμε απέναντί μας μιαν αντιπολίτευση υπεύθυνη. Να μπορούσαμε να μοιραστούμε μαζί τις ευθύνες για τη διάσωση της χώρας και για την ανόρθωσή της από δω και μπρός. Δυστυχώς, έχουμε απέναντί μας αδίστακτους και ανεύθυνους. Δεν ψήφισαν καμία μεταρρύθμιση. Δεν παραδέχθηκαν καμία επιτυχία της χώρας. Έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν μέσα στην Ελλάδα επιτυχίες που τις παραδέχονταν και οι πρώην επικριτές της χώρας μας.

Δεν τους ενδιαφέρει η Ελλάδα. Τους ενδιαφέρει μόνον το κομματικό τους συμφέρον. Να κερδοσκοπήσουν πάνω στα δεινά της κρίσης, για να κάνουν έφοδο προς την εξουσία. Και τώρα που η κρίση σιγά-σιγά ξεπερνιέται, εκβιάζουν εκλογές για να μη χάσουν την τελευταία ευκαιρία «εφόδου» στην εξουσία. Αυτή η τύφλωσή τους, όμως, τους καθιστά και πιο ευάλωτους…

* Το τελευταίο που θέλω να σας πω είναι ότι ζούμε σε μιαν μοναδική στιγμή: Σε άλλες περιπτώσεις, το σωστό δικαιώνεται μετά από πολλά χρόνια. Η υπευθυνότητα αναγνωρίζεται πολύ αργά. Τα λάθη πάντα πληρώνονται, αλλά τις περισσότερες φορές μετά από την παρέλευση δεκαετιών…

Όμως, στην δική μας την περίπτωση, σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά: το σωστό θα δικαιωθεί τώρα. Το λάθος θα πληρωθεί τώρα. Η ανευθυνότητα θα τιμωρηθεί τώρα. Όχι μετά από χρόνια. Μετά από μέρες ή εβδομάδες…

Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά είτε να διασωθεί για πάντα, είτε να μπει ξανά σε πρωτοφανή περιπέτεια. Αν ο λαός επιλέξει σωστά, τότε ο λαϊκισμός θα ηττηθεί μια για πάντα. Και η χώρα θα προχωρήσει πολύ γρήγορα σε δρόμο ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και διεθνούς αναβάθμισης του ρόλου της. Αν συνέβαινε το αντίθετο, τότε η χώρα θα επέστρεφε στο χείλος του γκρεμού και σε δοκιμασίες χειρότερες, πολύ χειρότερες, απ’ αυτές που μόλις κατάφερε να ξεπεράσει.         

Αυτό το ξέρει ο κόσμος! Το διαισθάνεται. Γι’ αυτό και τα τελευταία δύο χρόνια έκλεισε τα αυτιά του σε όσους ήθελαν να τον κατεβάσουν στα πεζοδρόμια.

Το ξέρει κόσμος! Γι’ αυτό και δεν ήθελε εκλογές.

Το ξέρει ο κόσμος! Και γι’ αυτό παρά τα παράπονά του εμπιστεύεται αυτή την κυβέρνηση περισσότερο απ’ ό,τι την αντιπολίτευση.

Το ξέρει ο κόσμος! Και γι’ αυτό είναι εύκολο από τη μεγάλη περιπέτεια των πρόωρων εκλογών στην οποία έσυραν τον  τόπο, να προκύψει η μεγαλύτερη ήττα τους. Η μεγαλύτερη ήττα του λαϊκισμού στην Ελλάδα.

Κι αυτή θα είναι η πραγματική λύτρωση της χώρας από δω και μπρός.

Και πάλι ευχαριστώ. Καλή δύναμη και καλόν αγώνα σε όλους σας.