"Η ευρωζώνη παίζει πάλι με ελληνική φωτιά" επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα

"Η ευρωζώνη παίζει πάλι με ελληνική φωτιά" επισημαίνει ο Richard Barley της Wall Street Journal, συνεχίζοντας το μπαράζ των ξένων δημοσιευμάτων για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος από την ζώνη του ευρώ. "Μια πρόταση είναι" συνεχίζει ο συντάκτης του άρθρου της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας "-σε αντίθεση με το 2011 και το 2012, η περιοχή είναι πλέον αρκετά ισχυρή για να αντέξει μια ελληνική έξοδο από το ευρώ", διατυπώνοντας την άποψη ότι αποτελεί "επικίνδυνη ιδέα".

"Οι εκλογές στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, παρουσιάζονται ως νέο δημοψήφισμα για το αν η χώρα παραμένει στο ενιαίο νόμισμα, κάτι που προφανώς υπερεκτιμά τους κινδύνους" συνεχίζει ο Richard Barley. "Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις δεν επιθυμεί έξοδο, με την πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων να θέλει να μείνει στο ευρώ. Αλλά μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να μειώσει το βάρος του ελληνικού χρέους, θα οδηγήσει σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αν αυτές οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τα γεγονότα ενδέχεται να συνωμοτήσουν να ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ" αναφέρει η WallStreetJournal.

Για τον κίνδυνο εξόδου, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι "υπάρχει μικρή ένδειξη της ανησυχίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σε αντίθεση με τις προηγούμενες συζητήσεις για "Grexit". "Τα Ελληνικά ομόλογα έχουν καταρρεύσει, αλλά οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων για την Ιταλία και την Ισπανία είναι πολύ κάτω από το 2%, ενώ για την Πορτογαλία έχουν πέσει κάτω από 2,5%. Η μετάδοσης είναι αισθητή δια της απουσίας της. Η μείωση των αποδόσεων αποτελεί απάντηση στην προοπτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, ένα γεγονός που είναι πολύ πιο πιθανό από ό, τι μια ελληνική έξοδο".

"Η ευρωζώνη είναι σε ισχυρότερη θέση από ό, τι ήταν πριν από τρία χρόνια" συνεχίζει ο Richard Barley. "Χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν κινηθεί προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, και α τείχη η προστασία της ευρωζώνης, όπως ο ESMέχουν τεθεί σε εφαρμογή. Η αναδιάρθρωση των ομολόγων του 2012 σημαίνει ότι η έξοδος και η χρεοκοπία δεν αποτελεί απειλή για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, με το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους να οφείλεται στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

Ωστόσο, "μια ελληνική έξοδος θα συνεχίσει να αποτελεί θεμελιώδη απειλή για το ευρώ μακροπρόθεσμα" κρίνει η Wall Street Journal, δεδομένου ότι θα δημιουργήσει προηγούμενο. "Εάν μία χώρα φύγει, αντίστοιχα μπορούν και οι άλλες", αναφέρει το δημοσίευμα.

"Αν και το θεσμικό πλαίσιο της ευρωζώνης είναι ισχυρότερο από ό, τι ήταν παλιότερα, δεν είναι ολοκληρωμένο", υποστηρίζει ο Richard Barley, διατυπώνοντας την άποψη ότι η "πολιτική βούληση έχει διατηρήσει το ενιαίο νόμισμα ανέπαφο μέχρι σήμερα, ωστόσο τα νέα κόμματα που αμφισβητούν την ορθοδοξία των πολιτικών για το ευρώ κερδίζουν τη στήριξη ".

"Οι αγορές μπορεί να αντιλαμβάνονται τον ελληνικό κίνδυνο, αλλά δεν θα έπρεπε να εφησυχάζουν" καταλήγει το δημοσίευμα.