Τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν του ευρώ εξέφρασε ο Α. Τσίπρας μιλώντας τον ΕΝΙΚΟ και τον Ν. Χατζηνικολάου, εκτιμώντας πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Άγκελα Μέρκελ να πει όχι στην διαπραγμάτευση που θέλει να ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε και τη δημιουργία νέου χαρτοφυλακίου μεταναστευτικής πολιτικής

 

«Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να απαντήσει “ΟΧΙ” η Μέρκελ γιατί είναι μια πολιτικός που δεν θα θέλει να διακινδυνέψει, αλλά να καρπωθεί την έξοδο από την κρίση», εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης και ειδικότερα στο θέμα του χρέους που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος, όπως δήλωσε, η διαγραφή του χρέους σε ποσοστό πάνω από 60%.

«Αν ακουστεί η λέξη “ΟΧΙ” εμείς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Κανένα δημοψήφισμα καμία κρυφή ατζέντα», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο STAR CHANNEL και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Η απειλή του Grexit

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει και πάλι για την έξοδο της χώρας από το ευρώ επεσήμανε πως «το grexit είναι ένα ξαναζεσταμένο φαγητό το οποίο έχει πεθάνει και είναι νεκρό». Μάλιστα εκτίμησε πως «κάποιοι προσπαθούν να το αναστήσουν χωρίς καμία επιτυχία».

Ο κ. Τσιπρας διευκρίνισε πως στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχουμε ούτε κρυφή ατζέντα, δεν έχουμε ούτε plan b, γιατί αυτό που έχουμε για plan a είναι το plan b στην λιτότητα και στο μνημόνιο»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως «άλλαξε 180 μοίρες στρατηγική αφού η φοβέρα δεν έπιασε. Άρχισε τις υποσχέσεις, και έρχεται τώρα και λέει ότι θα αποκαταστήσει τις ζημίες που δημιούργησε εδώ και 2,5 χρόνια».

Ο Γιάννης Στουρνάρας και… τα σάπια φρούτα

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν την προεδρική εκλογή για έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. «Είναι σαν να είσαι μανάβης και να λες ότι έχω σάπια φρούτα. Δεν ζητάμε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να είναι ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να κάνει την δουλειά του και να μην έχει πολιτικές φιλοδοξίες». Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε πως «οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι εγγυημένες και δεν υπάρχει απολύτως καμία ανησυχία».

Ψήφος ανοχής από το ΚΚΕ

Στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών ο Αλέξης Τσίπρας απεύθυνε για άλλη μια φορά πρόσκληση συνεργασίας στο ΚΚΕ, μην αποκλείοντας και την ψήφο ανοχής από τον Περισσό. «Σε αυτή την ιστορική στιγμή, την κρίσιμη στιγμή το ΚΚΕ είναι αδιανόητο να σφυρίζει αδιάφορα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται την ανοχή ή την ψήφο του Κομμουνιστικού κόμματος για να απαλύνει τις πληγές του μνημονίου, μου φαίνεται αδιανόητο ότι μπορεί να αρνηθεί. Αυτοί θα αποφασίσουν», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, το ΠΟΤΑΜΙ και η ΔΗΜΑΡ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στον ΕΝΙΚΟ απέκλεισε κάθε περίπτωση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας πως δεν μπορείς να αναζητάς νέο με παλαιά υλικά, ενώ ιδιαιτέρως επικριτικός εμφανίστηκε απέναντι ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη: «Μέχρι σήμερα οι έξι μήνες ζωής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και οι τοποθετήσεις του το θέλουν να επιδιώκει να είναι μια συμπληρωματική δύναμη στο μνημονιακό κατεστημένο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο ναυάγιο της συνεργασίας με την ΔΗΜΑΡ διευκρινίζοντας πως «κατανοώ ότι υπήρχε η διάθεση για προγραμματικές συγκλίσεις και νέο πρόγραμμα. Δεν υπήρχε, όμως ο χρόνος για μια τέτοια διεργασία. Σεβόμαστε τις αποφάσεις τους και ελπίζουμε να συναντηθούμε μετεκλογικά».

Η αυτοδυναμία και ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ελπίδα πως ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα καταφέρει να πετύχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την πρώτη εκλογική μάχη εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι αυτό το σενάριο. Πιστεύω πως ο Ελληνικός λαός έχει και την παρρησία και τη γνώση να κάνει τη σωστή επιλογή, να επιλέξει σταθερότητα και να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία για να έχει τα χέρια του λυμένα».

Σχετικά με τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «το πρόγραμμά μας καταθέτουμε, όσοι το πρόγραμμα μας το εγκρίνουν και δεν ζητήσουν να αλλοιωθεί, άρα ανεχθούν ή ψηφίσουν τις προγραμματικές μας δηλώσεις, είναι καλοδεχούμενοι. Υπόγειες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συμμαχίες με τα κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε».

Μιλώντας για μια ιστορική εκλογική αναμέτρηση τόνισε πως «η αριστερά είναι μια παράταξη που έχει δώσει πολλά στον τόπο. Σε μια θέση δεν βρέθηκε ποτέ. Στην ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου και πιστεύω πως ο ελληνικός λαός δεν θα την δώσει μισή αυτή την ευκαιρία», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή