Τις πρώτες απώλειες της αρχίζει να μετρά η αγορά Forex στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank – SNB) να καταργήσει την ελάχιστη ισοτιμία έναντι του ευρώ, αιφνιδιάζοντας απόλυτα τις αγορές.

Ο βρετανικός broker λιανικής Alpari Ltd. ανακοίνωσε σήμερα ότι εισήλθε σε καθεστώς αφερεγγυότητας (insolvency) υπό το βάρος των ζημιών που κατέγραψε εν μέσω των πρωτοφανών αναταράξεων στις διεθνείς αγορές μετά την απόφαση της SNB, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η Alpari αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα στην ιστοσελίδα της ότι η πλειοψηφία των πελατών της γνώρισε απώλειες που ξεπέρασαν τα κεφάλαια στους λογαριασμούς τους.

"Όταν ένας πελάτης δεν μπορεί να καλύψει τις ζημιές, περνά σε μας. Αυτό έχει υποχρεώσει την Alpari (UK) Limited να επιβεβαιώσει… ότι έχει εισέλθει σε καθεστώς αφερεγγυότητας", αναφέρει η εταιρεία.

Στη Νέα Ζηλανδία, η Global Brokers NZ Ltd. ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα κλείσει τις πόρτες της, πέφτοντας θύμα της αιφνιδιαστικής απόφασης της SNB.

Η Global Brokers ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να συμμορφωθεί με τις κανονιστικές απαιτήσεις για ελάχιστα κεφάλαια ύψους 1 εκατ. δολ. Νέας Ζηλανδίας ($782.500), όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η απόφαση της SNB προκάλεσε σπάνια μεταβλητότητα και έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Άλλος ένας broker από το Λονδίνο, η IG Group Holdings plc, ανακοίνωσε ότι περιμένει η απόφαση της SNB να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά της.

"Το ακριβές μέγεθος θα εξαρτηθεί εν μέρει στην ικανότητα της εταιρείας να εισπράξει οφειλές πελατών, αλλά συνολικά δεν θα ξεπεράσει τις 30 εκατ. λίρες από την έκθεση στην αγορά και τα πιστωτικά ανοίγματα", αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.


Πηγή