Έρευνα του αμερικανικού πρακτορείου, βασισμένη στις απόψεις μόνο οικονομολόγων

 

Η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη: Αυτή είναι η επικρατούσα άποψη σε έρευνα του Bloomberg,με στην συνδρομή μόνο οικονομολόγων. Σύμφωνα με όσα λέει ο αμερικανικό πρακτορείο, πιθανότητα 80% να παραμείνει η Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κυβέρνηση αυτοδυναμίας, την ώρα που πάνω από τους μισούς των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ελλάδα –οποιοσδήποτε και αν είναι ο νικητής των εκλογών- θα έχει ανακούφιση στο χρέος της.

«Πολλές από τις πολιτικές της τρόικας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, παρά το γεγονός ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έχει πάει προς το κέντρο», αναφέρει στο Bloomberg, ο DiegoIscaro, οικονομολόγος στο IHSGlobalInsightτου Λονδίνου, τονίζοντας ότι «ωστόσο, δεν θα είναι το πρώτο κόμμα που θα γίνει πιο πραγματιστικό, όταν έρθει στην εξουσία».

Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, υπάρχει πιθανότητα 15% η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη ευρωζώνη, στην περίπτωση που κάνει κυβέρνηση συνασπισμού με κεντρώα κόμματα, την ώρα που η πιθανότητα πέφτει στο 5%, αν υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού της ΝΔ. Ο κίνδυνος αυξάνεται στο 20%, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει αυτοδυναμία, έναντι του 5% στην περίπτωση που η ΝΔ πάρει αυτοδυναμία.  

Το 87% των ερωτηθέντων οικονομολόγων είπαν ότι μια νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε μόνος του, είτε σε συνασπισμό, θα αποφέρει ανακούφιση στο χρέος, έναντι του 57% αν κερδίσει ο Σαμαράς.

Συνεχίζοντας το Bloombergπαραθέτει την άποψη του AlanMcQuaid, επικεφαλής οικονομολόγου της Merrion Capital στο Δουβλίνου, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο «συμβιβασμός δεν είναι τόσο δύσκολος, όσο φαίνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την δημοκρατική εντολή να βγάλει την Ελλάδα εκτός του ενιαίου νομίσματος. Μπορεί να πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό για να κυβερνήσει, έχοντας συμβιβαστεί στα κύρια σημεία της πολιτικής του. Και η Ευρώπη έχει την δυνατότητα να δώσει». Ανάμεσα στους 13 οικονομολόγους της έρευνας του Bloomberg που δεν βλέπουν κούρεμα του ελληνικού χρέους, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι και η Δανάη Κυριακοπούλου, στο Κέντρο Οικονομικής και επιχειρηματικής έρευνας του Λονδίνου. «Η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι πιθανή, δεδομένων των ηθικών ζητημάτων επικινδυνότητας που συνδέονται με αυτό καθώς και τις πιθανές απαιτήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και αλλού στην Ευρώπη. Ελπίζω ειλικρινά να μην είναι έτσι, καθώς είναι άποψή μας ότι κάποια (ελάφρυνση) είναι αναγκαία για την Ελλάδα, προκειμένου να πετύχει μια βιώσιμη πορεία προς την ανάκαμψη».