Πιέσεις προς τους πλούσιους Ρώσους να επαναπατρίσουν κεφάλαια πολλών εκατομμυρίων που διατηρούν σε υπεράκτιες εταιρείες ασκεί σύμφωνα με το Bloomberg 

ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που έχουν στη ρωσική οικονομία η διολίσθηση του ρουβλίου και η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προς τη κατεύθυνση αυτή εξέδωσε προεδρικό διάταγμα το Νοέμβριο σύμφωνα με το οποίο Ρώσοι που επαναπατρίζουν κεφάλαια από offshore εταιρείες του εξωτερικού θα επιβαρύνονται με φόρο 13%, ενώ όσοι διατηρούν αυτά τα κεφάλια στις υπεράκτιες εταιρείες θα βαρύνονται με φόρο 20%.

Το πρακτορείο σημειώνει πως ο νέος φόρος επιβάλλεται τρία χρόνια μετά από την αρχική προσπάθεια του Πούτιν να πείσει Ρώσους επιχειρηματίες και αξιωματούχους να επαναπατρίσουν μέχρι και 1 τρισ. δολάρια από υπεράκτια κέντρα όπως η Κύπρος, αλλά και η Ελβετία.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ήδη ο Αλίσερ Ουσμάνοφ, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας με καθαρή αξία περιούσίας 14 δισ. δολάρια ανταποκρίθηκε στο «κάλεσμα» Πούτιν.

Φιλοξενεί δε δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, σύμφωνα με τον οποίο τα χρήματα των off shore εταιρειών δεν θα φέρουν περισσότερα έσοδα στον ρωσικό προϋπολογισμό.

«Οι Ρώσοι επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν offshores το κάνουν κυρίως για την προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων από διεφθαρμένους αξιωματούχους ή από εχθρικές εξαγορές, καθώς υπάρχει κακό προηγούμενο με το κράτος δικαίου στη Ρωσία», ανέφερε ο Λεμπέντεφ, ο οποίος ωστόσο θα εναρμονισθεί με τη νέα νομοθεσία.

Το Bloomberg αναφέρει πως οι 20 πλουσιότεροι Ρώσοι έχουν περιουσία στο εξωτερικό ύψους άνω των 181 δισ. ευρώ.

Πηγή