Οι ελληνικές τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες απ’ ό,τι το 2012 και πιθανές εκροές καταθέσεων θα είναι διαχειρίσιμες, υποστηρίζει ο οίκος Fitch σε ανάλυσή του.

 Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο από μία παράταση της αβεβαιότητας και καθυστέρηση στη συμφωνία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι εκροές καταθέσεων από τα μέσα Δεκεμβρίου ανέρχονται στο 2% του συνόλου των καταθέσεων του τραπεζικού συστήματος, ενώ εκτιμά ότι οι αναλήψεις θα συνεχιστούν και κατά τις ημέρες κοντά στην ημερομηνία των εκλογών. Επίσης, σημειώνει πως η εκτίναξη της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου θα ασκήσει πιέσεις και στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Πάντως, οι αναλυτές της Fitch υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει μαξιλάρια ρευστότητας και έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, που θα τους επιτρέψει να αντέξουν σημαντικές πιέσεις. Και προσθέτουν ότι τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν ικανοποιητική ρευστότητα ως αγορά, έχουν αυξηθεί μετά την κεφαλαιακή ένεση των 36 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης το 2013 και το 2014.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αναφέρουν ότι μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας θα είναι αρνητική και για την ήδη αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού. Επίσης, ένα αδιέξοδο ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και στην τρόικα εκτιμούν πώς θα αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα και το ρίσκο για τις τράπεζες.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Standard & Poor’s, Μ. Κρέμερ, δήλωσε χθες πως δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE). Η Morgan Stanley σε έκθεσή της υποστηρίζει ότι αυτό που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ (παραμονή στο ευρώ, ανάληψη της εξουσίας και αναίρεση του προγράμματος), είναι μια «αδύνατη τριάδα».

Πηγή

Αύριο στη Φρανκφούρτη το αίτημα της ΤτΕ για τον ELA