“Η πιο σοβαρή σύγκρουση θα είναι με την διαπλοκή” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην διακαναλική συνέντευξη

“Θέλουμε έναν ιστορικό θρίαμβο για τον λαό”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπιζόμενος τη θέση του για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτοδύναμος στη Βουλή, κάτι που, όπως είπε, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου διαμήνυσε: “Ο φόβος τελείωσε. Ο φόβος ανήκει στο παρελθόν. Κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Απευθυνόμαστε στον κάθε Ελληνα και στην κάθε Ελληνίδα και του ζητάμε αυτή την Κυριακή να ψηφίσει για την Ελλάδα, να ψηφίσει για το μέλλον και να ενώσει τη δύναμή του με τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Και πρόσθεσε: “Την Κυριακή ο λαός καλείται να επιλέξει αν θα συνεχιστεί η τραγωδία ή αν θα έχουμε διέξοδο”.

Συνέχισε λέγοντας: “Είμαστε ένα βήμα πριν από την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Δεν την έχουμε ακόμη κατακτήσει και αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Η ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη της επόμενης κυβέρνησης απαιτεί καθαρή λαϊκή εντολή”.

Επανέλαβε πολλές φορές ότι τη Δευτέρα η τρόικα τελειώνει, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις θεσμικές υποχρεώσεις τής χώρας έναντι της ΕΕ, αλλά όχι τις πολιτικές δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, επικαλούμενος τη λαϊκή ετυμηγορία.

http://admin.nooz.gr/Uploads/tsmegaloq.jpgΕξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι, μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι, υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για διαπραγμάτευση και ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχει βρεθεί λύση, ενώ ανακοίνωσε ότι το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός θα το κάνει στην Κύπρο.

Είναι προφανές, είπε, ότι την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχουν μνημόνια, δεν θα υπάρχει τρόικα. Σημείωσε ότι το plan B της τρόικας είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε να υπονομευθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπογραμμίσει ότι η αυτοδυναμία δεν είναι μια αλαζονική θέση, αλλά μια αναγκαία συνθήκη για να σταματήσει η καταστροφική πορεία της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα της διαπλοκής, είπε ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει από την καταπολέμηση τού λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, από τις “περιβόητες λίστες” Λαγκάρντ, Νικολούδη κλπ, που θα ελεγχθούν, ενώ ανακοίνωσε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα τεθούν υπό την εποπτεία του ιδίου, ως πρωθυπουργού.
 

Ο λαός δεν ζητά θαύματα αλλά να αποδώσουμε δικαιοσύνη, τόνισε, ενώ όσον αφορά τα ΜΜΕ επισήμανε ότι απλά θα επιδιώξει να εφαρμοστούν οι νόμοι.

Διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα “συγκρουστούν μέσα και έξω” και πρόσθεσε ότι “πιο σοβαρές θα είναι οι συγκρούσεις μέσα στη χώρα, καθώς έξω διαμορφώνεται διαφορετικό κλίμα”.

Θα συγκρουστούμε με το κατεστημένο που οδήγησε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, είπε και υπογράμμισε τη βούλησή του να αντιμετωπίσει όσους πήραν αποφάσεις κρίσιμες για τη χώρα, όσους χρεοκόπησαν τις τράπεζες “και συνεχίζουν μάλιστα να τις διοικούν”.

Σχολιάζοντας τη στάση τού κ. Σαμαρά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δήλωσε ότι η επικοινωνιακή στρατηγική του φόβου τελείωσε και κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει για την Ελλάδα και να δώσει δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι η μοναδική επιλογή.

http://admin.nooz.gr/Uploads/tsipras2311500103.jpg

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα επιδιώξει επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, υπογράμμισε ότι δεν θέλει να σκεφθεί αυτό το ενδεχόμενο και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τον αγώνα της αυτοδυναμίας, για σταθερή κυβέρνηση, για να εφαρμόσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τη χώρα.

Ωστόσο, σημείωσε, εδώ είναι και η ευθύνη που έχει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα μπροστά στην κάλπη. Δεν θα συγκυβερνήσουμε για να γίνουμε όμηροι των απόψεων και των θέσεων της Μέρκελ, τόνισε.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, παρατήρησε ότι τον απασχολεί και αυτό το νόημα είχε και η επικοινωνία Χαρδούβελη- Δραγασάκη, αποκαλύπτοντας ότι ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή ένα ραντεβού μεταξύ των δύο ανδρών, όχι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας περαιτέρω τις ανακοινώσεις Ντράγκι, είπε ότι ανέτρεψαν την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης για ασφυκτικό χρόνο διαπραγμάτευσης.

http://admin.nooz.gr/Uploads/tsipras2311500102.jpg

Μέχρι τον Ιούλιο η λύση

“Αυτό πλέον δεν υπάρχει, η ανακοίνωση προσδιορίζει ένα πλαίσιο, ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Ιούλιο, κάτι που είχαμε πει πρώτοι”, επισήμανε και πρόσθεσε: “Άρα, ο χρονικός ορίζοντας είναι σταθερός και ανοίγονται δυνατότητες ώστε η διαδικασία να καταλήξει με επιτυχία, και το κρίσιμο είναι σε αυτήν τη διαπραγμάτευση να πάμε δυνατοί”.

Σε ερώτηση για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει, είπε ότι δεν έχει κανέναν λόγο να προστρέξει σε συνάντηση με την κ. Μέρκελ, αλλά οι επαφές θα γίνουν σε συλλογικό επίπεδο, αποκλείοντας για ακόμη μια φορά διαπραγμάτευση με τους τεχνοκράτες της τρόικας.

Πρόσθεσε ότι “η φορολογική ελάφρυνση είναι από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών”.

Για την ΕΡΤ, τόνισε ότι θα επαναλειτουργήσει χωρίς πειράματα, δηλαδή χωρίς να πέσει μαύρο, χωρίς αυταρχισμό, και θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές ένας διάλογος, ενώ θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν αποκάλυψε ποιόν θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, περιγράφοντας, όμως, τα χαρακτηριστικά του είπε ότι δεν θα συμβολίζει το χθες, ότι η πρόταση θα γίνει με κριτήριο το κύρος τού θεσμού και πως θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Ολόκληρη η συνέντευξη

 

Τσίπρας: «Το plan B της τρόικας είναι να γίνει κυβέρνηση