“Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών”. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης- παραλαβής στο ΥΠΟΙΚ.

Ο νέος ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε σειρά επαφών με τους εταίρους για μια “συμφωνία- γέφυρα” με το παλιό Πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία. Αυτό, πρόσθεσε, θα βάλει τέλος στην εσωστρέφεια, θα προωθήσει τη μεταρρύθμιση της χώρας και θα βάλει τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για μεγάλο τοξικό λάθος που έγινε το 2010: “Ένα πρόβλημα πτώχευσης αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας. Τότε δόθηκε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία, υπό τον όρο, συν τοις άλλοις, της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και η ιστορία αυτή δεν μπορούσε να έχει αίσιο τέλος. Η λογική αυτή κόστισε σε ζωές που χάθηκαν, ή υπονομεύτηκαν”.

“Σήμερα γυρίζουμε σελίδα σε αυτό το λάθος. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τη λογική της αντιμετώπισης. Άλλο λιτός βίος και άλλο πυραμιδική λιτότητα. Ο λιτός βίος σε συνδυασμό με την αποκατάσταση δικαιοσύνης και αλληλεγγύης ξεκινά εδώ”, είπε.

“Είμαστε υπέρ του λιτού βίου δεν πιστεύουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει να έχουμε τόσες πολλές Πόρσε Καγιέν στους στενούς δρόμους της πόλης μας σκουπίδια στις παραλίες και καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά, όταν τις αποταμιεύσεις τους τις χρησιμοποιούσαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, όταν ήταν περήφανοι που δεν είχαν πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια και χρέη”, πρόσθεσε.

Τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο θα αξιοποιήσει το υπάρχον προσωπικό και δεν θα φέρει μαζί του κομματικό στρατό συμβούλων. Όπως είπε, με την πρόσληψη λιγότερων συμβούλων, “θα υπάρξει εξοικονόμηση που θα μας βοηθήσει να επαναπροσλάβουμε τις καθαρίστριες”.

Πρόκειται για μία “συμβολική αλλά ουσιαστική πρώτη κίνηση”, είπε.

Για τη διαπραγμάτευση

Χαρακτήρισε “μέγα ζήτημα” τη διαπραγμάτευση, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι “η Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύσεις και να αποφεύγει τα τελεσίγραφα”.

Αναφέρθηκε στις επαφές του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και την επικείμενοι επίσκεψη του, σημειώνοντας: “Οι δημοσιογράφοι αρέσκονται σε αφηγήματα τύπου Φαρ Ουέστ με όρους μονομαχίας- κατανοώ την ελκυστικότητα τέτοιων αφηγημάτων από δημοσιογράφους”.

Και πρόσθεσε: “Με τον κ. Ντάισελμπλουμ συζητήσαμε ότι θα αποδομήσουμε τέτοιου είδους αφηγήματα”.

“Δεν θα υπάρχει καμία μονομαχία, δεν θα υπάρχουν απειλές, η κρίση μόνο θύματα και χαμένους έχει- κερδισμένοι ήταν οι ρατσιστές και οι φασίστες. Θα βάλουμε τις βάσεις για να αποδομήσουμε το κλίμα αποδόμηση της Ευρώπης”.

Τόνισε ότι επίκειται συνάντηση του και με τον γάλλο ομόλογό του Σαπέν -την Τρίτη-, σημειώνοντας ότι οικοδομείται “μία νέα σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με την Ευρώπη”.

Επισήμανε ότι “η διαβούλευση δεν θα είναι εύκολη”, για να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι “βρισκόμαστε σε καλό δρόμο”.

“Μας αναγνωρίζουν μία ευκαιρία για μία νέα αρχή, ένα reboot για την Ευρώπη”, κατέληξε.

http://admin.nooz.gr/Uploads/varoufakis28115163.jpg

Χαρδούβελης

Ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει πλέον εκλείψει και αυτό είναι αβαντάζ για τη νέα κυβέρνηση.

Έκανε λόγο για πραγματικούς περιορισμούς στην οικονομία, λόγω των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, εκτιμώντας ότι η μείωση στα έσοδα λόγω των εκλογών, έφερε πιο μπροστά από τον Μάρτιο τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι επιθυμεί και αυτός να δοθεί μια επιπλέον παράταση και να “μην αφήσουμε λεφτά στο τραπέζι”.

Δήλωσε ότι “σαφής δείκτης για το εάν κάποιος πετυχαίνει να “σκίσει το μνημόνιο στην πράξη” και ό,τι τον κρατά δεμένο με το παρελθόν, είναι να βγει στην αγορά, για παράδειγμα με ένα 30ετές ομόλογο- όπως σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση- και να αποπληρωθεί το ΔΝΤ με τα λεφτά από την έκδοση”.

“Δεν έχουμε πολυτέλεια να τρενάρουμε τη διαπραγμάτευση μέχρι τον Ιούλιο, το Eurogroup μας έδωσε παράταση, οι χρηματοδοτικές ανάγκες έρχονται πιο μπροστά επειδή τα έσοδα ήταν λιγότερα, να μην αφήσουμε λεφτά της δόσης στο τραπέζι”, είπε και συμπλήρωσε ότι “τα 1,9 δισ. ευρώ από τα 7 δισ. της ΕΚΤ είναι η φαρμακευτική δαπάνη του 2015 και το 1/4 του ΕΝΦΙΑ”.

Σημείωσε ότι η οικονομία ήταν κοντά στην απογείωση και “μπήκε φρένο. Το θέμα είναι το φρένο να φύγει και να συνεχιστεί η θετική πορεία”.

Επίσης, υπήρξε αιχμηρός για τις αναφορές περί αναστολής ιδιωτικοποιήσεων (ΟΛΠ), υπογραμμίζοντας ότι “το λιμάνι του Πειραιά δεν θα κολυμπάει και θα φτάσει στη Σαγκάη, θα μείνει εδώ. Δεν χάνεις όταν ιδιωτικοποιείς”.