Πώς θα γίνει αξιολόγηση & τι θα γίνει με την ΕΡΤ

Απαντήσεις σε ερωτήματα που «καίνε», έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξήγησε τι θα συμβεί με όσους απολύθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, πως θα γίνει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και αν θα ανοίξει και πάλι η ΕΡΤ.

Aναφερόμενος στην επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι απολύσεις τους, είπε:

«Αυτό είναι δέσμευσή μας, και ένα από τα πρώτα μέτρα που πρόκειται να πάρουμε. Θα ανακληθούν όλες οι απολύσεις που έχουν γίνει και είναι αντισυνταγματικές, δεδομένου ότι βασίζονται στον θεσμό της διαθεσιμότητας, που καμία αξιολόγηση δεν είχε προηγηθεί της απόλυσης. Σας θυμίζω τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες, τους πιο αδύναμους των ανθρώπων, όπου επικεντρώθηκε η μεταρρυθμιστική προσοχή τάχα της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτή είναι μια πρώτη αδικία που θα διορθωθεί».

Ωστόσο τόνισε πως θα υπάρξει αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων:

«Η κοινωνία έχει δικαίωμα να μπορεί να ξέρει τι είδους υπηρεσίες παίρνει, και να μπορεί να τις αποτιμά. Όλο αυτό το διάστημα δουλεύουμε σε ένα μοντέλο και μόλις ολοκληρωθεί το διάστημα του μηνός, θα προχωρήσουμε στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης. Εγώ πιστεύω ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις πρώτες 100 μέρες».

Για το θέμα της ΕΡΤ και αν θα ανοίξει ξανά, εξήγησε ότι:

«Θα πω την προσωπική μου γνώμη, γιατί αυτό είναι θέμα άλλου συναδέλφου. Αυτό που είπα προηγουμένως για τις άλλες περιπτώσεις, ισχύει και για την ΕΡΤ, γιατί κι εκεί είχαμε μια αντισυνταγματική πράξη σε μείζονα βαθμό. Στην περίπτωση της ΕΡΤ αυτό δεν σημαίνει επιστροφή στην εποχή πριν από το “μαύρο”, που είχε τα γνωστά χαρακτηριστικά ελέγχου από την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε μια ΕΡΤ που να μοιάζει με αυτήν η οποία ακολούθησε το “μαύρο”».

Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως «δεν πρέπει να είμαστε εκδικητικοί ούτε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πήγαν στο νέο σχήμα στη ΝΕΡΙΤ! Το μεγαλύτερο στοίχημα όμως, είναι να μπορεί και η κοινωνία να ελέγχει την ΕΡΤ ώστε να μην είναι φέουδο της κάθε κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, αλλά να υπάρχει κάποιας δυνατότητας παρέμβαση και από τους κοινωνικούς φορείς. Υπάρχουν τέτοια μοντέλα στην Ευρώπη, και αυτά θα ακολουθήσουμε».

Για να καταλήξει ότι «θα μπορούσα να μείνω στις Βρυξέλλες και να συνεχίζω να είμαι κριτικός, γιατί κακά τα ψέμματα η δουλειά του ευρωβουλευτή δεν είναι να αλλάζει πολλά πράγματα. Και στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν πολλά, γι΄αυτό άφησα την ασφάλεια των Βρυξελλών και ήρθα εδώ».