Του Παναγιώτη Στάθη

Μια απάντηση η οποία ξεπερνά τα όρια της δικαστικής αποτίμησης μιας υπόθεσης που απασχολεί εντόνως εδώ και ενάμιση χρόνο τη χώρα, αλλά αφορά στον πυρήνα της ίδιας της πολιτικής λειτουργίας της χώρας, θα δώσει τις επόμενες μέρες ή ώρες το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με το βούλευμα που θα εκδώσει για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστικό βούλευμα θα αποφανθεί για την έναρξη ή μη της πολύκροτης δίκης αλλά κυρίως θα αποσαφηνίσει αν θα υιοθετηθεί η άποψη, βάσει της οποίας ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος σύσσωμης της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα φορτισμένη καθώς  με όλες αυτές τις εξελίξεις ανοιχτές και σειρά στελεχών (όπως π.χ. ο επικεφαλής του) στις φυλακές, το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει στις εκλογές 6,3% και να αναδειχτεί τρίτη δύναμη. Το Συμβούλιο Εφετών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστικοποιήσει την απόφασή του, δηλαδή το παραπεμπτικό βούλευμα, και η δημοσίευσή του αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Δύο απόψεις

Η δεύτερη συγκυρία αφορά στην ύπαρξη της πρότασης της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον επίτιμο αρεοπαγίτη Βασίλη Μαρκή (τέθηκε τιμητικά και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού) που είχε συσταθεί επί προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και κατατέθηκε στον Χαρ. Αθανασίου. Εκεί στο ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης γίνεται εκτενής αναφορά στην ανάγκη αναμόρφωσης και η πρόταση αναφέρει πως με βάσει τη σύμβαση του Παλέρμο του 2000, η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα μας, για να υφίσταται τέτοια (εγκληματική οργάνωση) θα πρέπει να υπάρχει οικονομικό όφελος για τα μέλη της. Γεγονός που δεν προκύπτει με βάση το υλικό της δικογραφίας για τους κατηγορούμενους στη Χρυσή Αυγή. Η πρόταση παραμένει στο συρτάρι του υπουργείου και αναμένεται να δούμε αν θα υιοθετηθεί από το νέο υπουργό, καθηγητή Νικ. Παρασκευόπουλο. Πάντως τυχόν άποψη καταγεγραμμένη δικαστικά από το Συμβούλιο Εφετών πως δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση, δηλαδή πρόκειται για επιμέρους εγκληματικές που αφορούν συγκεκριμένα μέλη ή στελέχη ή τοπικές οργανώσεις ενός κόμματος και όχι το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας, είναι προφανές πως θα αλλάξει άρδην τόσο το σκηνικό της επερχόμενης δίκης (αν υπάρξει παραπομπή) όσο βέβαια και τη ρητορική του ίδιου του πολιτικού σχηματισμού.

Η πρόταση Ντογιάκου 

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν το συμβούλιο Εφετών (το δικαστικό συμβούλιο είναι τριμελές, με πρόεδρο την έμπειρη δικαστικό Ισιδώρα Πόγκα) καλείται να αξιολογήσει την υπόθεση ενώ ήδη έχει εκφράσει την άποψή του με την 700σελιδη πρόταση του ο νυν προϊστάμενος της εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος.

Στην πρότασή του, ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός είχε κρίνει πως ένας πολιτικός σχηματισμός μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση και ανέφερε τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα που, κατά τη γνώμη του, στοιχειοθετούν το βαρύ κατηγορητήριο κατά βουλευτών και στελεχών του κόμματος. Χαρακτηριστικά, ο εισαγγελέας ανέφερε πως «ένα κόμμα μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση κατά νόμον εφόσον χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς του και τα στελέχη του για εγκληματική δράση και εγκληματικές ενέργειες».

Ο εισαγγελέας στήριξε την άποψή του παραθέτοντας εκατοντάδες στοιχεία από την ογκωδέστατη δικογραφία για να καταδείξει ότι η Χ.Α. ξεκίνησε τη δράση της το 1987 λειτουργώντας ως εγκληματική ομάδα και στη συνέχεια με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος συνέχισε εντείνοντας τις έκνομες δραστηριότητές της. Επισημαίνει μάλιστα πως υπήρξε έξαρση των εγκληματικών τακτικών της μετά το 2012, όταν για πρώτη φορά μπήκε στη Βουλή εκλέγοντας σημαντικό αριθμό βουλευτών.

Με αυτό το σκεπτικό η πρόταση του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου προς το δικαστικό συμβούλιο ήταν να παραπεμφθούν σε δίκη και οι 18 βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια της Χ.Α. στις βουλευτικές εκλογές του 2012 (δύο από αυτούς, ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας, ακολούθησαν άλλη πολιτική διαδρομή), καθώς και άλλα 52 στελέχη και μέλη του κόμματος για σωρεία εγκληματικών δραστηριοτήτων. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και άλλοι για περίπου δέκα βαριάς εγκληματικότητας επιθέσεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών και δολοφονίες που καταγράφονται στο κατηγορητήριο.

Πηγή:www.capital.gr