Την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται ποτέ να «βγάλει την Ελλάδα από την πρίζα», αρνούμενη την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση και ως εκ τούτου να εξωθήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, κάνει η JPMorgan σε σχόλιό της μετά την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής:

Πρώτον, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται ακόμα και σε περίπτωση εκροής καταθέσεων. Η χρηματοδότηση που παρέχονταν μέσω των οργάνων χρηματοδότηση MRO/LTRO/TLTRO με ενέχυρο είτε ελληνικά κρατικά ομόλογα είτε μέσω τραπεζικών ομολόγων, θα μεταφερθούν μέσω ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμα μερικά ομόλογα τα οποία εξακολουθούν να είναι επιλέξιμα ως collteral, για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μέσω MRO/LTRO/TLTRO, αλλά όπως φαίνεται οι κύριες λειτουργίες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών θα μετατοπιστούν μέσω ELA. Η αλλαγή αυτή θα έχει κάποιες επιπτώσεις καθώς ο ELA είναι πιο ακριβό εργαλείο χρηματοδότησης, όμως η χρηματοδότηση θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη.

Δεύτερον, η απόφαση της ΕΚΤ δεν έχει καμία σχέση, με την πρόταση της νέας κυβέρνησης να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων και να χρησιμοποιηθούν μέσω του ELA της ΤτΕ, προκειμένου να διατηρήσουν τις ταμειακές τους ροές μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα μεταξύ των δύο πλευρών. Η ΕΚΤ δε θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο καθώς θα θεωρηθεί ως ένα είδος χρηματοδότησης «κάτω από το τραπέζι», ενός κράτους που δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και δεν είναι σε ένα πρόγραμμα.

Τρίτον, πάντα ήταν πιθανό ότι η ΕΚΤ ασκούσε πιέσεις στη νέα ελληνική κυβέρνηση και με το να θεσπίσει κανόνες για την φερεγγυότητα των Collaterals, η ΕΚΤ παίζει ακριβώς αυτό τον ρόλο. Όμως, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να τραβήξει την πρίζα στην Ελλάδα, απομονώνοντας τις ελληνικές τράπεζες. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.

Αν η κατάσταση ήταν να επιδεινωθεί δραματικά, με τεράστιο δανεισμό μέσω ELA ή κάποιου είδους κατάχρησης του συστήματος, τότε θα αποφασίζονταν μία κίνηση όπως έλεγχοι διακίνησης κεφαλαίων.

Το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάσει για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου. Το νέο χρονοδιάγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση και μία συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου, δεν φαίνεται να λειτουργήσει. Φαίνεται ότι μία λύση θα πρέπει να βρεθεί νωρίτερα.

Πηγή: www.imerisia.gr