Επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποίησε  ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, κατά την διάρκεια της οποίας συνάντησε τον Γερμανό ομόλογο του, Φρανκ Σταϊνμάγιερ, με τον οποίο έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου.

Το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό, άλλωστε οι δύο πολιτικοί ήταν συμφοιτητές στο παρελθόν, «πάγωσε» όμως ξαφνικά  όταν ο κ. Κοτζιάς έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών φανερά ενοχλημένος, επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου, ότι η Γερμανία γνωρίζει τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες «για τα αποτρόπαια συμβάντα στην Ελλάδα την περίοδο 1941-44, αλλά νομικά δεν αλλάζει κάτι στην άποψή μας – παραμένουμε αμετακίνητοι στην άποψη ότι όλα τα θέματα αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατοχικών δανείων, είναι νομικά οριστικά διευθετημένα». Πιστεύω, δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ, ότι στην Ελλάδα θυμούνται καλά την ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, στην οποία εξέφρασε το ίδιο με τις κατάλληλες λέξεις.

«Αλλά δεν ήταν μόνο λέξεις, αλλά από την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δημιουργήθηκαν ιδέες οι οποίες στο μεταξύ έχουν υλοποιηθεί: η ιδέα του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου Νέων, η δημιουργία ενός Γερμανοελληνικού Ταμείου για το Μέλλον, στο οποίο θα μπορέσουν ερωτήματα από το παρελθόν που συνεχίζουν να μας αγγίζουν και τα οποία πιθανώς ιστορικά να μην τα έχουμε επεξεργαστεί, να το κάνουμε εκεί. Όλα αυτά δεν αποτελούν θέμα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για πολλά κοινά σημεία με την Γερμανία, αλλά και για σημεία τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν, επανέλαβε ότι το πρόγραμμα βοήθειας έχει αποτύχει και ότι η Αθήνα επιθυμεί μια πολιτική που θα φέρει ανάπτυξη, θα είναι κοινωνικά δίκαιη και θα εμπνεύσει τους ανθρώπους.

Ερωτηθείς εάν θα θέσει στον Γερμανό ομόλογό του το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, δήλωσε: «Έρχομαι στο Βερολίνο και φέρνω στην τσάντα μου το απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού μας, ο οποίος έθιξε το θέμα. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου μας έχει αναρτηθεί λεπτομερώς τι ειπώθηκε στην Ελληνική Βουλή, τι θα αποφασιστεί σήμερα το βράδυ, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει την ψήφο του Κοινοβουλίου(…).

Ο λόγος για τον οποίο έχουμε μια τόσο δημοφιλή κυβέρνηση (…) δεν είναι απλώς οι πολιτικές απόψεις μας, αλλά το ότι προσπαθούμε να φέρουμε ελπίδα στη χώρα». Κληθείς δε να σχολιάσει την σημερινή δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για την ύπαρξη «Σχεδίου Β» στην περίπτωση που η Γερμανία επιμείνει στην σκληρή γραμμή, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια ευρωπαϊκή λύση, συζητά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα ακούσει και όλες τις πλευρές οι οποίες θέλουν να είναι αλληλέγγυες προς αυτήν. «Θέλουμε ευρωπαϊκή λύση, αλλά διαφορετική από ό,τι ως σήμερα», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ