Ρώσοι βουλευτές εγείρουν θέμα αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα από τη ναζιστική Γερμανία κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα «Izvestia». 

«Η Δούμα αποφάσισε τη σύσταση ομάδας εργασίας για να εκτιμήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν στο ρωσικό έδαφος από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου», γράφει η ρωσική εφημερίδα. 

Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να απαιτηθούν οικονομικές αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος, σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Για τους πολιτικούς αναλυτές, αυτή ήταν η απάντηση της Μόσχας στις εμπορικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το Μάρτιο αλλά και για τη συνεχή υποστήριξη των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία. 

«Στην πράξη, η Γερμανία δεν κατέβαλε τίποτα στην ΕΣΣΔ για το κύμα καταστροφής και της βαρβαρότητας κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου», δήλωσε ο Μιχαήλ Ντεγκτριάροφ, βουλευτής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας, προτείνοντας την σύσταση ομάδας εργασίας για το θέμα στη ρωσική Δούμα. 

Όπως αναφέρει η «Izvestia», ο βουλευτής Μιχαήλ Ντεγκτριάροφ του εθνικιστικού κόμματος ζήτησε τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει το ζήτημα των αποζημιώσεων, το ύψος των οποίων φθάνει τα 3 έως 4 τρισεκατομμύρια ευρώ.



Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι δηλώσεις του συγκεκριμένου βουλευτή έρχονται λίγες μέρες μετά το κάλεσμα του προέδρου της Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, προς την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή να εκδώσει ψήφισμα που να καταδικάζει την «προσάρτηση της Ανατολικής Γερμανίας», όταν επανενώθηκε η χώρα, το 1990. 

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, ωστόσο, αντανακλούν την επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση, λόγω της Ουκρανίας. Ο βουλευτής Μιχαήλ Ντεγκτριάροφ, διευκρίνισε ότι η ΕΣΣΔ «συγχώρεσε» τα χρέη της Ανατολικής Γερμανίας, ωστόσο, δεν υπέγραψε ποτέ συμφωνία με την Γερμανία μετά το 1990.

«Η Γερμανία ουδέποτε κατέβαλε στην ΕΣΣΔ αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές και την βαρβαρότητα στη διάρκεια του “Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου”» τόνισε.

Πηγή: Ημερησία