Με αθλητή που επιμένει να τρέχει ανάποδα παρομοιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Economist, υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να κάνει κινήσεις προς το Grexit.

«Όταν ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο μήνα, η ελπίδα ήταν ότι ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα προσάρμοζε τις απαιτήσεις του ώστε να επιτυχθεί ένας συμβιβασμός με τους πιστωτές της χώρας. Στο κάτω κάτω, (όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων) θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Ωστόσο, κατά την πρώτη του συνάντηση με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, κάνει κινήσεις που τείνουν προς το Grexit», αναφέρει στην έντυπη έκδοσή του το περιοδικό Economist.

«Αρνείται ανόητα να παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας του, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα. Αντ’ αυτού μιλάει για δάνειο – γέφυρα που θα του δώσει χρόνο για νέες διαπραγματεύσεις χωρίς την επίβλεψη της μισητής τρόικας. Ωστόσο, δεν μπορεί να περιμένει περισσότερα δάνεια χωρίς όρους. Αντίθετα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και στη συνέχεια να συνδιαλλαγεί», είναι η θέση του περιοδικού. 

Ένα απλό μήνυμα των Ευρωπαίων εταίρων προς τον κ. Τσίπρα: Θα διαπραγματευτούν, αλλά μόνο εφόσον επεκταθεί το πρόγραμμα διάσωσης. Θα τον βοηθήσουν στο ζήτημα του χρέους και του προϋπολογισμού, μόνο αν είναι κι εκείνος έτοιμος να κάνει την οικονομία του πιο ανταγωνιστική. Αν ένας αθλητής επιμένει να τρέχει ανάποδα, ακόμη κι ο πιο υπομονετικός προπονητής δεν μπορεί να τον βοηθήσει», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: Το Έθνος