Μπακογιάννη, Σιούφας, Μιχελάκης, Γιαννάκου εκτοξεύουν τα πυρά εναντίον του Αντώνη Σαμαρά

Διαβάστε την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Άνω κάτω έχει γίνει η Ν.Δ. μετά και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και κυρίως για το σημείο εκείνο που ανέγραφε ότι η Ελλάδα «πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις», το οποίο και προκάλεσε την έντονη αντίδραση κορυφαίων στελεχών του κόμματος.

Η Ντόρα Μπακογιάννη στο λογαριασμό της στο twitter έγραψε «Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν ότι σε μία διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες».

Ο Γιάννης Μιχελάκης και πάλι στο twitter έγραψε πως «όταν το ΕΛΚ απαιτεί σεβασμό όλων των δεσμεύσεων αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση», ενώ λίγο πριν με άλλο tweet έγραφε: «Απαράδεκτο το ψήφισμα του ΕΛΚ χθες. Απαράδεκτη και η αποδοχή του από την ελληνική αντιπροσωπεία».

Επίσης ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας σε δήλωση σημειώνει: «Σωστή η τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι θα κάνει οτιδήποτε για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και το Ευρώ. Ατυχέστατη όμως η παρέμβαση του ΕΛΚ ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις. Δηλαδή να μην διαπραγματευθεί τίποτε ή να μην υπάρχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στην νέα συμφωνία».

Επί της ουσίας πολλοί στη ΝΔ «εγκαλούν» τον κ. Σαμαρά ότι στις Βρυξέλλες συντάχθηκε με τους «σκληρούς» της Ε.Ε και συνυπέγραψε ένα κείμενο σαφώς στον αντίποδα της ελληνικής προσπάθειας για χαλάρωση της λιτότητας «με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην αριστερή παρένθεση», απομακρύνοντας αργά αλλά σταθερά το κόμμα από το μετριοπαθή κεντρώο χώρο.    

Η νέα εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε μετά το δείπνο, την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Μαριάττας Γιαννάκου και τη συνάντηση-δείπνο του Κώστα Καραμανλή με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη το ίδιο βράδυ.

 

Και στα δύο δείπνα εξετάστηκε εκτενώς η κατάσταση στο κόμμα και ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα. Η δήλωση στελέχους της Συγγρού σε κατ’ ιδίαν συνομιλία ότι «δεν κρατιούνται ορισμένοι στη ΝΔ» είναι ενδεικτική του κλίματος.   

 

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, ενόψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στις 19 Φεβρουαρίου αλλά και της σύγκλησης της Πολιτικής Γραμματείας στα τέλη του μήνα, το ενδεχόμενο να τεθεί από κάποιον ή κάποιους θέμα ηγεσίας «είναι κάτι παραπάνω από πιθανό».

Στο μεσοδιάστημα ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί ένα ακόμη «χτύπημα» με την πιθανή ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα -ίσως και σήμερα- της υποψηφιότητας του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η ευρεία συναίνεση προς το πρόσωπό του στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή δεν ευνοεί τους σχεδιασμούς της ηγεσίας για σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την εμμονή στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης».

«Αν μάλιστα βγει λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα», λέει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, «η συνεδρίαση της Κ.Ο. την άλλη Πέμπτη θα είναι στην κυριολεξία εκρηκτική».    

Στην αντεπίθεση ο Μ. Κεφαλογιάννης μετά τα πυρά για την