Διαψεύδει η ΕΚΤ το δημοσίευμα της FAZ ότι η κεντρική τράπεζα φέρεται να προτιμά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα.

 
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι το δ.σ. δεν συζήτησε για capital controls στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «δεν συζήτησε καθόλου για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων”.
 
Προσθέτει ακόμη ότι το δημοσίευμα για τη συζήτηση γύρω από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων είναι «λάθος».
 
Το εν λόγω δημοσίευμα της FAZ ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει από την Ελλάδα να επιβάλλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων», επικαλούμενη κύκλους της ΕΚΤ.
 
Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλες εκροές καταθέσεων που ξεπερούν τα 20 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, κύκλοι της Κεντρικής Τράπεζας, που επικαλείται η εφημερίδα, ανέφεραν ότι συζητήθηκε τι γεγονός ότι ακόμα η Ελλάδα δεν έχει επιβάλει capital controls.
 
«Το Δ.Σ της ΕΚΤ εκτιμά ότι θα ήταν καλό να επιβληθεί στην Ελλάδα έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων για να αντιμετωπιστεί η ΄αιμορραγία΄ των τραπεζών», τόνισαν οι ίδιες πηγές. Επιπλέον στην ΕΚΤ συζητήθηκε το εάν οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και για πόσο ακόμα χρονικό διάστημα θα είναι.
 
«Δεδομένου ότι η παροχή ρευστότητας μέσω ELA είναι προσωρινή, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 του Δ.Σ της ΕΚΤ που απαιτείται, αυτό θα σημάνει την έξοδο από το ευρώ», επισημαίνει η FAZ.
 
 
 
Πηγή:www.capital.gr