Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα του διεθνούς οργανισμού προβλέπεται να συνεχισθεί μέχρι το Μάρτιο του 2016.

Δεν απέκλεισε πάντως την προσαρμογή του προγράμματός του, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ «είναι ευέλικτα, αλλάζουν και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες στην βάση συγκεκριμένων προτάσεων και στο πλαίσιο των αξιολογήσεων». Σε ερώτηση για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη, ο κ. Ράις απάντησε ότι «όλοι εργάζονται πολύ σκληρά για να διασφαλίσουν ότι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την χρηματοοικονομική σταθερότητα θα ελαχιστοποιηθούν και θα αντιμετωπισθούν».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν σχολίασε δημοσιεύματα για την υποδοχή της οποίας έτυχε η πρόταση της Ελλάδας για επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος, που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό που δήλωσε όμως είναι ότι «πρέπει να αφήσουμε τις διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν». Όπως τόνισε, «θα δούμε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προσεκτικά, στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης με την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους, όπως επίσης και στο πλαίσιο του αυριανού Eurogroup». Σύμφωνα με τον κ. Ράις, τα δύο προγράμματα «σχετίζονται, αλλά είναι και ξεχωριστά».

Όπως είπε, «βρισκόμαστε σε συνεχιζόμενες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τα σχέδια και τις προτεραιότητας της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους για να προχωρήσουμε μπροστά. Αλλά έγκειται στους Ευρωπαίους και την ελληνική κυβέρνηση πως να χειριστούν καλύτερα την πιθανή επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος ή τα βήματα προς ένα νέο πρόγραμμα».

Πηγή: Καθημερινή 

Ο κ. Ράις δεν θέλησε να εικάσει τι θα περιλαμβάνει αυτό, αλλά τόνισε ότι «αυτό που επιζητούμε είναι μία συμφωνημένη διαδικασία που θα συνέβαλε στην ανάπτυξη ενός αξιόπιστου, ισχυρού πλαισίου πολιτικής το οποίο είναι σημαντικό για να σταθεροποιηθεί η τρέχουσα κατάσταση και να εξασφαλισθεί η αναγκαία χρηματοδότηση». Κληθείς να σχολιάσει την θέση ότι η τρόικα έχει πεθάνει, είπε πως η μελλοντική μορφή συνεργασίας της Ελλάδος με τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ «είναι υπό συζήτηση και ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί».