Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει πως σε περίπτωση Grexit η Ελλάδα «σχεδόν σίγουρα» θα υποχρεωθεί σε πλήρη διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους της, όμως σημειώνει πως η «αρχιτεκτονική» της ευρωζώνης είναι πιο «γερή» σήμερα σε σχέση με το 2012.

Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο αξιόχρεο των εταίρων ούτε θα προκαλέσει άλλες εξόδους από το κοινό νόμισμα, όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη, εν μέσω της διαπραγμάτευσης για την παράταση του ελληνικού προγράμματος. 

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει πως σε περίπτωση Grexit η Ελλάδα «σχεδόν σίγουρα» θα υποχρεωθεί σε πλήρη διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους της, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια των άλλων κρατών-μελών της νομισματικής ένωσης και της ΕΚΤ.


Ωστόσο, υπογραμμίζει πως η «αρχιτεκτονική» της ευρωζώνης είναι πιο «γερή» σήμερα σε σχέση με το 2012, ενώ παράλληλα οι «χρηματοπιστωτικές συνδέσεις» μεταξύ της χώρας μας και των εταίρων της έχουν «μειωθεί σημαντικά».

Συνεπώς, το οικονομικό βάρος που θα επωμιστούν τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης είναι «μέτριο» και δεν αναμένεται να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης, σημειώνει ο οίκος.

Μεταξύ άλλων, η S&P εκτιμά πως ο μηχανισμός στήριξης ESM μπορεί να αποτρέψει την επέκταση του κινδύνου εξόδου από το ευρώ, ενώ παράλληλα η επιτυχία των προγραμμάτων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας έχει δώσει στους εταίρους λόγο να συνεχίσουν τέτοιου είδους στήριξη για να αποτραπεί η επέκταση ενδεχόμενου Grexit.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον οίκο, η ευρωπαϊκή αντίδραση θα μπορούσε να συμπληρωθεί από αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ.

Πηγή: www.skai.gr