Το τηλεφώνημα του Μάριο Ντράγκι που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και -ίσως- έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup.

 
Οι παρασκηνικές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ήταν πυρετώδεις. Θα έβγαινε “λευκός καπνός” ή οι υπουργοί Οικονομικών θα οδηγούνταν σε ακόμη ένα ναυάγιο, με τα χρονικά περιθώρια προκαλούν ασφυξία στην Ελλάδα;
 
Κι ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με την Κριστίν Λαγκάρντ συζητούσαν εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό οικονομικών -που βρίσκονταν σε διαφορετικά δωμάτια- ενώ τηλεφώνημα ίσως άλλαξε την μοίρα των διαπραγματεύσεων.
 
Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Και τα στοιχεία που παρέθεσε τόσο στην ελληνική πλευρά, όσο και στους υπόλοιπους “παίκτες”, ήταν εξόχως ανησυχητικά.
 
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο “σούπερ Μάριο” είπε στους συνομιλητές του πως οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες είχαν φτάσει το 1 δισ. ημερησίως, με αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος να “στεγνώσουν” από ρευστότητα. 
 
Ο κ. Ντράγκι κατέστησε σαφές πως ούτε ο ίδιος, ούτε η ΕΚΤ μπορούν κάθε εβδομάδα να ανεβάζουν το όριο του ELA, καθώς κάτι τέτοιο είναι πλέον στο όριο της νομιμότητας και κατά συνέπεια οι ελληνικές Τράπεζες θα αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα ήδη από την Τρίτη, μόλις θα άνοιγαν δηλαδή μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
 
Πηγή: THE TOC