Συνέντευξη στο περιοδικό «Clara» του Die Linke παραχώρησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης: 

Η γερμανική Αριστερά γιόρτασε την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και στη συνέχεια, έμεινε μάλλον έκπληκτη στο γεγονός ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ένα κόμμα της Δεξιάς, κλήθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Ήταν μια υποχρεωτική κίνηση, γιατί δεν καταφέραμε να έχουμε πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Θα μπορούσαμε να κάνουμε νέες εκλογές ή να έχουμε μια εντελώς αδύναμη κυβέρνηση μειοψηφίας που θα ήταν εύκολο να εκβιαστεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι εμείς δεν θέλαμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα κόμμα υπέρ του Μνημονίου και της λιτότητας. Αντ ‘αυτού ήμασταν έτοιμοι να βρούμε μεγαλύτερη συναίνεση για το συμφέρον της κοινωνίας. Σκοπός μας είναι να σώσουμε την κοινωνία μας – τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη – από μια ολοκληρωτική καταστροφή. Είναι ζήτημα ανθρωπισμού και δημοκρατίας.

Ποιοί είναι οι πιο σημαντικοί στόχοι της κυβέρνησης;

Στόχος μας είναι να σταματήσουμε τη μονομερή και σκληρή πολιτική λιτότητας. Θέλουμε να στρέψουμε την οικονομία μας προς την αειφόρο ανάπτυξη, να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το δημόσιο χρέος και να δημιουργήσουμε μια γέφυρα μεταξύ του Μνημονίου που απέτυχε και σ’ ένα νέο πρόγραμμα με ισορροπημένα δημόσια οικονομικά.

Ποιό είναι το συγκεκριμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση της διαφοράς με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα;

Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε ιδέες και να ακούσουμε εναλλακτικές λύσεις ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία δεν θα θέτει κανένα πρόσθετο βάρος στους Γερμανούς ή Ευρωπαίους φορολογούμενους. Υπάρχουν ήδη πολλές προτάσεις στο τραπέζι, για παράδειγμα σχετικά με την ωρίμανση των δανείων ή με την σταθεροποίηση των επιτοκίων. Το πρόβλημα του χρέους δεν είναι αποκλειστικά ένα ελληνικό πρόβλημα.

Ποιανού πρόβλημα είναι;

Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης «εξερράγη» από το 2009. Γιατί είναι αδύνατο να έχουμε ένα κοινό νόμισμα, αλλά 19 διαφορετικά δημόσια χρέη, 19 διαφορετικά φορολογικά συστήματα, 19 διαφορετικούς τόκους (δανεισμού) και ούτω καθεξής. Θέλουμε η προσπάθειά μας να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συνασπισμού που αποσκοπεί στην παύση αυτής της μονομερούς πολιτικής που δημιουργεί αποπληθωρισμό και στοχεύει στη μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας από την σκληρή λιτότητα στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο ζήτησε την παράταση του προγράμματος διάσωσης που καταδικάζετε τόσο σθεναρά;

Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένας δίκαιος συμβιβασμός, μια κοινώς αποδεκτή λύση. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε λίγο χώρο να αναπνεύσουμε. Χρειαζόμαστε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δημιουργηθούν γέφυρες ανάμεσα στο πρόγραμμα που απέτυχε, επειδή έχει δημιουργήσει πολύ ισχυρές ζημίες στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία, και ένα νέο πρόγραμμα που είναι προσανατολισμένο στην ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο να συνδυαστούν δύο δεσμεύσεις: η μία είναι να ακολουθούμε τους κανόνες, η άλλη είναι να δεχτούμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Εάν δεν γίνει αυτό, δεν υπάρχει χώρος για τη δημοκρατία.

Πώς θα πρέπει να αντιδράσει η κυβέρνηση εάν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα επιμείνουν σε περικοπές των κοινωνικών δαπανών ως προϋπόθεση για ένα νέο πρόγραμμα;

Δεν θέλω να παρέμβω στις κινήσεις της κυβέρνησης, διότι δεν βοηθάει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Αλλά σε γενικές γραμμές, έχω να πω ότι μετά τις σκληρές περικοπές – κατά την τελευταία πενταετία μισθοί και συντάξεις κόπηκαν περισσότερο από 30% κατά μέσο όρο – δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετες περικοπές. Από την άλλη μεριά, υπάρχει μια τεράστια ανάγκη να σταματήσει η φορολογική απάτη, η φοροδιαφυγή, και οι δημόσιες δαπάνες οι οποίες εξυπηρετούν μια πελατειακή κατάσταση. Στην Ελλάδα οι πλούσιοι δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους, ενώ η μεσαία τάξη και οι φτωχοί πληρώνουν τους περισσότερους.

Μερικές από τις γερμανικές εφημερίδες προτείνουν ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ, εάν δεν ακολουθεί τους κανόνες.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές ανήκουν στην περίοδο της αποικιοκρατίας. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε: Τα ελλείμματα και τα χρέη δημιουργήθηκαν από τους πολιτικούς φίλους της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ. Θέλουμε να είμαστε ένα ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Δε δεχόμαστε να είμαστε μια αποικία χρέους.

Πως θα εξασφαλίσει η νέα κυβέρνηση ότι και οι πολύ πλούσιοι ολιγάρχες θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους στο μέλλον;

Αυτή είναι μία από τις προτεραιότητές μας. Έχουμε ήδη ζητήσει τη βοήθεια και την αλληλεγγύη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και από κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι προσέφερε τεχνική υποστήριξη στην προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, αλλά η τελευταία δεν δέχτηκε αυτού του είδους τη βοήθεια. Είμαστε τώρα έτοιμοι να πατάξουμε το φαινόμενο της ολιγαρχίας στην Ελλάδα, συγκρίσιμο με τη Ρωσία του Πούτιν, όχι όμως με μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς μπορεί η Αριστερά στη Γερμανία να υποστηρίξει τη νέα ελληνική κυβέρνηση;

Να διαδώσει την αλήθεια στον κόσμο. Οι αντίπαλοί μας παρουσιάζουν τον ελληνικό λαό ως μια καρικατούρα, ότι είμαστε τεμπέληδες, διεφθαρμένοι και ξοδεύουμε χρήματα που προέρχονται από Ευρωπαίους φορολογούμενους. Τα προγράμματα διάσωσης είχαν στόχο να σώσουν τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη. Τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στον ελληνικό λαό και οι Έλληνες δεν επέλεξαν τα προγράμματα διάσωσης – ποτέ δεν ρωτήθηκαν για το αν τα θέλουν ή όχι. Και να τους πει την αλήθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είμαστε αντι-ευρωπαϊκά τέρατα, ούτε εξτρεμιστές. Είμαστε μια αριστερή, δημοκρατική, φιλοευρωπαϊκή δύναμη που παλεύει για την οικονομική ανάπτυξη, τη συνοχή και την αλληλεγγύη. Αγωνιζόμαστε πραγματικά για αυτές τις ευρωπαϊκές αξίες που υφίστανται στα χαρτιά, αλλά απουσιάζουν εντελώς από την υπάρχουσα μονομερή και νεο-φιλελεύθερη πολιτική.