Το επίκεντρο των δημοσιευμάτων όλων των μεγάλων μέσων ενημέρωσης του κόσμου εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα καθώς αναμένεται σήμερα να καταθέσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων ώστε να επικυρωθεί η τετράμηνη συμφωνία παράτασης με τους δανειστές της.

“Η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια ακόμα προθεσμία”, σχολιάζει το BBC και αναλύει τι θα περιλαμβάνουν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για εστίαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

“Ο Τσίπρας βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί” έχει τίτλο το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg και υπογραμμίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει και να έρθει σε τελική συμφωνία με τους εταίρους και να καταφέρει να ευχαριστήσει το κόμμα του.

“Το να πείσει το κόμμα του δεν θα αποδειχθεί εύκολη υπόθεση. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Τσίπρα περιλάμβαναν υποσχέσεις για αύξηση των συντάξεων, του κατώτατου μισθού, την ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων και την επαναφορά της εργασιακής συλλογικής σύμβασης”, τονίζεται.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ισπανική εφημερίδα El Pais. “H συμφωνία με το Eurogroup προκαλεί τις πρώτες ρωγμές μέσα στην ελληνική κυβέρνηση” γράφει και σχολιάζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλλον θα πείσει πιο εύκολα τους Ευρωπαίους, παρά τους βουλευτές του.

Για τον βρετανικό Guardian, η συμφωνία της Παρασκευής είναι ελπιδοφόρα. Η εφημερίδα εκφράζει την άποψη ότι οι ψηφοφόροι θα την δεχτούν.

“Όλοι οι ψηφοφόροι στην Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, αναζητούν το κόμμα που θα τους δώσει τα πάντα χωρίς πόνο, αλλά στην πραγματικότητα ψηφίζουν για κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί. Αυτό έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να μην πέτυχε το αδύνατο, αλλά τα πήγε πολύ καλά”, επισημαίνεται.

Το Reuters, από την πλευρά του, χαρακτηρίζει τη συμφωνία “ένα μπάλωμα”. Υποστηρίζει ότι η ΕΕ δεν θέλει να λύσει το ελληνικό πρόβλημα και συμπληρώνει ότι αυτό που κάνει είναι να υιοθετεί πολιτικές που κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αντί να το λύνουν, δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες.

 

Το CNN έκανε ρεπορτάζ το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα, εν μέσω καρναβαλιού για να εξετάσει πως βλέπουν οι Έλληνες τις νέες μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση Τσίπρα.

 

Επηρεασμένο από τη βραδιά των Όσκαρ, το αμερικανικό δίκτυο CNBC έκανε ένα πρωτότυπο γκάλοπ. Ρώτησε τους αναγνώστες του ποιο οσκαρικό τραγούδι ταιριάζει στην ελληνική κρίση. Το 51% επέλεξε το τραγούδι “Ι’m not Gonna Miss you” του Glen Campell, δηλαδή “Δεν θα μου λείψεις”, με ό,τι συμβολίζει αυτό για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Πηγή: Τα Νέα