Ελαφριά αύξηση του οικονομικού κατακερματισμού στη ζώνη του ευρώ στο τέλος του 2014, λόγω της μεγαλύτερης διασποράς των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, που σχετίζεται κυρίως με την σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και την αύξηση των εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Δεκέμβριο, διαπιστώνει στην τελευταία έκθεση της η Moody’s Investors Service, εκτιμώντας πάντως πως το χαμηλό ρίσκο μετάστασης υποδηλώνει πως ο κατακερματισμός δεν θα αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες.

 
Η έκθεση που τιτλοφορείται «Χωρίς μόλυνση από την Ελλάδα, ο οικονομικός κατακερματισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα» (Without contagion from Greece, euro area financial fragmentation will remain low) υποστηρίζει πως η αύξηση του κατακερματισμού ήταν μικρή και δεν αναμένεται σημαντική αύξηση τους επόμενους μήνες.
 
Ο Αντόνιο Γκαρέ, αναλυτής της Moody’s και συντάκτης της έκθεσης σημειώνει σχετικά: «Είδαμε μια αύξηση στις εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όμως εκτιμούμε πως τα ρίσκα μετάστασης είναι σημαντικά χαμηλότερα απ’ ότι το 2012, όταν είχε κορυφωθεί η κρίση στην ευρωζώνη».
 
Σύμφωνα με την Moody’s Investors Service, ο κατακερματισμός συνέχισε να αυξάνεται κατά την έναρξη του 2015, στον απόηχο των περαιτέρω εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και την αύξηση των διασυνοριακών υποχρεώσεων των εθνικών κεντρικών τραπεζών. «Η αβεβαιότητα για την διαθεσιμότητα της διεθνούς χρηματοδότησης για την ελληνική κυβέρνηση και η πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ συνέβαλε επίσης στον υψηλότερο οικονομικό κατακερματισμό», σημειώνεται στην έκθεση.
 
Στο τέλος του περασμένου έτους, οι τραπεζικές καταθέσεις ήταν σε γενικές γραμμές σταθερές στην Ισπανία και την Πορτογαλία και αυξήθηκαν με υψηλό ρυθμό στην Ιρλανδία, υποστηρίζοντας την άποψη της Moody’s ότι οι αρνητικές τάσεις στις καταθέσεις δεν θα φανούν σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, εκτός Ελλάδος.
 
Τέλος, η τριμηνιαία έκθεση της Moody’s σημειώνει πως η έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεχίσει να αμβλύνει τις αποδόσεις των ομολόγων στη ζώνη του ευρώ.
 
Πηγή: in.gr