Γεωπολιτικά συμφέροντα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο
Σύμφωνα με άρθρο του Vladimir Γ Mukhin, στην μεγάλης κυκλοφορίας ***ρωσική εφημερίδα της Μόσχας «Nezavisimaya Gazeta», αναφέρονται τα σχέδια του Κρεμλίνου για την Μεσόγειο Θάλασσα.
Συγκριμένα αναφέρεται ότι «μετά την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επαφών της Ρωσίας με την Κύπρο , οι οποίες καθορίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, η Μόσχα ετοιμάζει μια σειρά συμφωνιών σχετικά με τη στρατιωτική-στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα.!!
Αυτό το νέο γεωπολιτικό τοπίο, έχει ήδη δημιουργηθεί αρχικά με την Αίγυπτο, κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στην χώρα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Έτσι, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου η Μόσχα, από την άποψη της στρατιωτικής στρατηγικής , αλλάζει άρδην τα γεωπολιτικά και οικονομικά δεδομένα , παρά την αντίθετη «δράση» των Ηνωμένων Πολιτειών και των κυρώσεων των ευρωπαϊκών χωρών .
Σύμφωνα με δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη, η Κύπρος αποτελεί τώρα μια de jure περιοχή, στην οποία δύναται να ελλιμενιστούν ρωσικά πολεμικά πλοία, αλλά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση που διαθέτει το νησί .
Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα για το θέμα αυτό, « είμαστε σε διάλογο με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί σε περίπτωση κρίσεων κατά ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου »στην περιοχή της Πάφου, καθώς και στον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων, ιδιαίτερα στο λιμάνι της Λεμεσού».
Εν τω μεταξύ, ακόμη και αυτά τα «παραστρατιωτικά» βήματα της Κύπρου εξετάζονται προσεκτικά από την Μόσχα, η οποία αναζητά την κατάλληλη ευκαιρία .
Για περισσότερο από δύο χρόνια η Μόσχα, αναζητούσε εναγωνίως μια μόνιμη βάση στην Μεσόγειο Θάλασσα, για το σύνολο των ναυτικών της μονάδων (σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σήμερα στην Μεσόγειο υπάρχουν τουλάχιστον 10 πολεμικά πλοία).
Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα το Ρωσικό Ναυτικό έχει πλέον την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει νόμιμα, , εκτός από την ναυτική εγκατάσταση στην Ταρτούς (Συρία), και τις υποδομές της της Λεμεσού στην Κύπρο.
Έτσι άνοιξε « μια ακόμη θύρα» για τα Ρωσικά πολεμικά πλοία.
Αλλά χρειάστηκαν περισσότερα από δύο χρόνια στη Λευκωσία, να επιτρέψει τελικά στα ρωσικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε τακτική βάση.
Τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης δεν κρύβουν το γεγονός ότι στο παρελθόν, υπήρχε έντονη ανησυχία για τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση κατά την οποία η Κύπρος θα μίσθωνε στην Ρωσία στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Αλλά η Μόσχα όμως πριν από δύο χρόνια , προέβη σε αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εκδόθηκε το 2011, και έτσι η πολιτική ηγεσία του νησιού έδωσε το «πράσινο φώς» στο ρωσικό στρατό, να υλοποιήσει τα σχέδια του.
Στη Λεμεσό, αρχής γενομένης από το 2013, επισκέπτονταν τακτικά τα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων, του στόλου της Μεσογείου.
Συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αποστολών στον Κόλπο του Άντεν, καθώς και την συμμετοχή στην ειρηνευτική επιχείρηση για τη μεταφορά χημικών όπλων της Συρίας.
Το πώς ακριβώς η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την στρατιωτική βάση της Κύπρου «Ανδρέας Παπανδρέου», ακόμα δεν είναι γνωστό. Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι, η κυπριακή κυβέρνηση θα δώσει την δυνατότητα «μεταστάθμευσης», τουλάχιστον 20-25 ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών.
Συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών εναέριου εφοδιασμού IL-78.
Τόσο δυτικοί όσο και Ρώσοι αναλυτές, θεωρούν ότι η ρωσική παρουσία στην Κύπρο δεν θα είναι μόνο στρατιωτική, αλλά και οικονομική , επειδή «στη λεκάνη της Λεβαντίνης της Μεσογείου» πρόσφατα ανακαλύφθηκαν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου».
Για την έρευνα και την ανάπτυξη αυτών των αποθεμάτων ενδιαφέρονται, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Κύπρος, η Τουρκία και η Συρία.
Το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy πριν από ένα χρόνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει ενεργά σε αυτές τις χώρες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Είναι πολύ πιθανό ότι ακριβώς λόγω της διενέργειας αυτών των πολυποίκιλων θαλάσσιων ερευνών, για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, και οι οποίοι σχετίζονται με την μεταφορά των πρώτων υλών προς την Ευρώπη, η Μόσχα να συσφίξει τις στρατιωτικές της σχέσεις με την Ελλάδα.
Πριν από λίγες ημέρες ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την συνάντηση του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδος Πάνου Καμμένου με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Maslov.
«Μιλήσαμε με τον Πρέσβη της Ρωσίας, σχετικά με την συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, οι δυνατότητες στρατηγικής συνεργασίας, η οργάνωση, η Ελληνική-ρωσική φιλία, η οποία θα λάβει χώρα στην Ελλάδα και τη Ρωσία το 2016, αποτελούν κοινά θέματα .
Έλαβα από τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας πρόσκληση να επισκεφθώ την Μόσχα στο εγγύς μέλλον », δήλωσε ο Καμμένος μετά τη συνάντηση.
Η Ελλάδα, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά, όπως γνωρίζουν όλοι , αυτήν την στιγμή έχει πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα, για τα οποία η Ρωσική Ομοσπονδία, «προσφέρεται» να βοηθήσει ποικιλοτρόπως .
Και, προφανώς, θα βοηθήσει.
Ταυτόχρονα, η ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων Μόσχας-Αθήνας, αποτελεί μια ευκαιρία για να αντισταθμιστούν οι απειλές, που οικοδομούνται από την ατλαντική συμμαχία σε σχέση με την δημιουργία στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
Παρά το γεγονός ότι σημεία επαφής του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στη Μεσόγειο δεν υφίστανται. Σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του ισλαμικού ριζοσπαστισμού στην Μέση Ανατολή, καθώς και της συμμετοχής της Ρωσίας στον αγώνα κατά του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε» (LIH), η Μεσόγειο θα αποτελέσει το κύριο προγεφύρωμα, όπως χρησιμοποιήται σήμερα και από ορισμένες χώρες της συμμαχίας.
Η Ρωσία στην περιοχή αυτή διαθέτει τους δικούς της συμμάχους. Δεν είναι μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και το Ιράν, η Συρία και η Αίγυπτο.
Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κάιρο, αναλυτές αναφέρουν πληροφορίες, των ισραηλινών ΜΜΕ, τα οποία αναφέρουν ότι η Ρωσία φέρεται να εμπλέκεται στον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις μεσογειακές ακτές, στην περιοχή Sadi Barani στην Αίγυπτο.
Αυτή η βάση διαθέτει εγκαταστάσεις για την φιλοξενία πολεμικών σκαφών και αεροσκαφών , και είχε οικοδομηθεί παλαιότερα από Ρώσους ειδικούς.
Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση των πληροφοριών αυτών.
Όμως, οι φήμες για την επιθυμία της Μόσχας να αποκτήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ακτές της Αιγύπτου, πιθανόν να είναι γεγονός.
Αυτή η βάση θα αποτελούσε ένα μεγάλο εφαλτήριο για στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον μαχητών του ISIS στην Λιβύη, την Συρία και το Ιράκ», καταλήγει το δημοσίευμα .
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, είχαμε αναφέρει ότι σε περίπτωση , που ρωσικοί ενεργειακοί κολοσσοί, συμμετέχουν ενεργά στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι απολύτως επιβεβαιωμένο ότι ρωσικά πυρηνοκίνητα καταδρομικά σαν το MOSKVA, αλλά και υποβρύχια, θα « ελλιμενίζονταν» παρά πολύ συχνά, στην Λεμεσό.
Σε αυτήν την πιθανή περίπτωση οι Τούρκοι απλά θα « μάζευαν τα μπογαλάκια τους, και θα μετακόμιζαν σε άλλη παραλία».
Με λίγα ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε «συμμετοχή» στον τεράστιο «ενεργειακό θησαυρό», που κρύβεται στα έγκατα της Ανατολικής Μεσογείου, για να έχει σοβαρό λόγο να «επέμβει» διακριτικά στην περιοχή.
Η πρόσφατη συμμαχία της Ρωσίας με την Αίγυπτο έχει κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για τους Ρώσους, να «περιδιαβαίνουν» στην θαλάσσια αυτή περιοχή, ελέγχοντας της « κατάσταση ασφαλείας».
Η ουσιαστική διαφορά όμως τώρα είναι είναι ότι το Κρεμλίνο βασίζεται σε παραδοσιακούς και ιστορικούς φίλους και συμμάχους , όπως είναι η Ελλάδα, η Κύπρος , και η Αίγυπτος.