«Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας διέσωσε μόνο τους ιδιώτες δανειστές της». Την άποψη ότι η Ελλάδα δύσκολα μπορεί να εξέλθει από την κοινωνικο- οικονομική κρίση χωρίς κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους που διακρατά η ευρωζώνη εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha. 

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι «θεσμοί» πρέπει να σέβονται την εθνική κυριαρχία του ελληνικού έθνους και ότι τόσο το ΔΝΤ, όσο και οι ευρωπαϊκοί εταίροι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έγιναν εκλογές στη χώρα.
 

Ο Μπατίστα, ο οποίος εκπροσωπεί συνολικά δέκα κράτη της Λατινικής Αμερικής στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ τόνισε πως τα ελληνικά προγράμματα δεν ήταν από τα πιο καλύτερα κεφάλαια στην ιστορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο ίδιος μάλιστα από το 2010 έως σήμερα έχει επανειλημμένα εναντιωθεί σε αυτά.

«Επέκρινα τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ελληνικό ζήτημα η τρόικα , συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ», τόνισε ο Μπατίστα και προσέθεσε: «Ένα από τα βασικά προβλήματα των προγραμμάτων που προτάθηκαν ήταν ότι φόρτωναν με μεγάλο βάρος τις πλάτες της Ελλάδας και δεν φόρτωναν με αρκετό βάρος του πιστωτές της».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο πρόγραμμα του 2010 αν και παρουσιάσθηκε ως πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, ωστόσο ήταν κυρίως πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών δανειστών της Ελλάδος. «Η Ελλάδα πήρε πολλά χρήματα αλλά αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για να επιτρέψουν την διαφυγή των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών που αποζημιώθηκαν στο ακέραιο, χωρίς τελικά να έχουν καμία συνεισφορά στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Κουρέψτε» τους Ευρωπαίους

Ο Βραζιλιάνος οικονομολόγος ανέφερε πως προσωπικά θεωρούσε πως τα προγράμματα για την Ελλάδα ήταν «μονοβαρή» (one sided) και περιελάμβαναν πολλές θυσίες από την πλευρά των Ελλήνων , αλλά όχι από την πλευρά των πιστωτών της χώρας. «Θεωρώ πως αυτό πρέπει να αλλάξει καθώς προχωρούμε», σημείωσε.

Στην βάση αυτή υπογράμμισε πως το ελληνικό χρέος είναι πολύ μεγάλο και η λύση της ελληνικής κρίσης πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα αφορά στους επίσημους ευρωπαίους πιστωτές.

«Μπορεί αυτή η άποψη να μην είναι ευρείας αποδοχής και να μην συγκεντρώνει συναίνεση , αλλά εάν δείτε την κατάσταση στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί να εξέλθει από την κοινωνικο- οικονομική κρίση χωρίς κάποια αναδιάρθρωση χρέους», είπε ο Μπατίστα και προσέθεσε: «Όταν μιλάω για αναδιάρθρωση του χρέους, μιλάω κυρίως για το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους που έχει συσσωρευτεί στους ευρωπαίους εταίρους. Εάν μπορώ να εκφράσω μια άποψη θεωρώ πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί το καθεστώς προνομιακού πιστωτή του ΔΝΤ».

Να «αναγνωρισθεί» η κυβερνητική αλλαγή

Ο Μπατίστα υποστήριξε πως η τρόικα ή οι θεσμοί όπως λέγονται πλέον, πρέπει να σέβονται την εθνική κυριαρχία του ελληνικού έθνους. «Το ΔΝΤ  και οι ευρωπαϊκοί εταίροι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έγιναν εκλογές», τόνισε και επεσήμανε πως κατά την άποψή του είναι λάθος το ΔΝΤ να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και του προηγούμενου προγράμματος.

«Δεν γίνεται να περιμένουμε κάτι τέτοιο. Κατά την γνώμη μου θα είναι λάθος εάν επιμείνουμε να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση όλες ή τις περισσότερες δεσμεύσεις των προηγουμένων κυβερνήσεων. Αυτό πρέπει να επανεξετασθεί», είπε ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ.

Κατά τον ίδιο το ΔΝΤ πρέπει να επανεξετάσει τους στόχους για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι οποίοι πρέπει να αναθεωρηθούν σημαντικά προς τα κάτω. «Νομίζω πως το ΔΝΤ πρέπει να επιδείξει ελαστικότητα», ανέφερε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των σχέσεων  Ελλάδας και ΔΝΤ. «Θεωρώ πως είναι σημαντικό οι νέες ελληνικές αρχές να συνεχίσουν το διάλογο με τους τεχνοκράτες  του ΔΝΤ , αλλά και να προσεγγίσουν  την ηγεσία του Ταμείου, να μιλήσουν στους εκτελεστικούς διευθυντές όταν έλθουν  στην Ουάσιγκτον να παρουσιάσουν ευθέως τις απόψεις τους στα μέλη του ΔΣ του Ταμείου», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Το Βήμα