Διετάχθη ΕΔΕ από τον υπουργό για το “πώς εκδόθηκε η παράτυπη αυτή διαταγή”

Ανακαλεί την διαταγή που προέβλεπε άνοιγμα των κέντρων κράτησης μεταναστών αλλά και τη μη σύλληψη όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, διατάσσοντας παράλληλα ΕΔΕ για την υπόθεση. Ο κ. Πανούσης μάλιστα δήλωσε άγνοια για την παρούσα διαταγή. Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου σήμερα το πρωί ανέφερε ότι «Η διαταγή εκδόθηκε παράτυπα, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είχε γνώση», αφήνοντάς τον «με το στόμα ανοιχτό». Δήλωσε δε ότι υφίσταται «εσωτερικό διοικητικό θέμα» και δεσμεύτηκε πως θα ερευνηθεί για το πώς εκδόθηκε αυτή η παράτυπη, όπως την χαρακτήρισε, διαταγή, αναφέροντας ότι «Δεν ακολουθήθηκε η διοικητική ιεραρχία. Δεν μπορεί ο κάθε ταξίαρχος να βγάζει μία απόφαση από μόνος του και να ασκεί μεταναστευτική πολιτική». Μάλιστα έκανε σαφές ότι «Η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει ανακοινωθεί”. 

Ο υπουργός άφησε, επίσης, αιχμές κατά του Αντ.Σαμαρά, λέγοντας ότι προκαλεί εντύπωση η «αυτόματη αντίδρασή του» χωρίς να έχει εξακριβώσει την εγκυρότητα της είδησης που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης. 

Σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ χθες βράδυ ο κ. Πανούσης ανέφερε τα εξής: «Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κ. Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα» 

Σήμερα, στον Σκάι ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Συνοριοφυλάκων Χαράλαμπος Παντελίδης δήλωσε πως η υπηρεσία έλαβε τη διαταγή το μεσημέρι της Τρίτης. 

«Το ενημερωτικό δελτίο της υπηρεσίας μας βγήκε αφού λάβαμε τη διαταγή» είπε, σημειώνοντας πως, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η ανάκλησή της από τον αναπληρωτή υπουργό, η υπηρεσία ήταν υποχρεωμένη να την εφαρμόσει.

Η επίμαχη διαταγή έγινε γνωστή το βράδυ της Τρίτης προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, καθώς προέβλεπε: την απελευθέρωση των μεταναστών από τα κέντρα κράτησης και τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, εφόσον δεν κατηγορούνται άλλα αδικήματα, αλλά και τη μη σύλληψη όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα. 

Τόσο ο ίδιος ο κ. Πανούσης, όσο και πηγές με γνώση του θέματος συνδέουν τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου με τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. «Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κ. Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα» δήλωσε ο κ. Πανούσης στο Βήμα το βράδυ της Τρίτης. 

Οι πληροφορίες για τα κέντρα κράτησης

Ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι επικαλέστηκε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών και σύμφωνα με αυτό όσοι αλλοδαποί εισέρχονται στα υδάτινα και τα χερσαία σύνορα της χώρας μας δεν θα συλλαμβάνονται, αλλά θα τούς δίδεται χαρτί παραμονής για έναν μήνα, αν θέλουν να φύγουν, ενώ αν δε θέλουν θα τους δίδεται άδεια παραμονής έξι μηνών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ανοίγουν τα κέντρα κράτησης σε όλη την επικράτεια και όπου υπάρχουν αλλοδαποί θα αφήνονται ελεύθεροι με εξάμηνη άδεια, εκτός αν βαρύνονται με ποινικά αδικήματα.

Όπως υποστηρίζει ο τηλεοπτικός σταθμός, το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που εστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με άμεση ισχύ και δίνει εντολή όλοι οι νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί που θα συλλαμβάνονται στα σύνορα, μετά τις διαδικασίες ταυτοποίησης δεν θα κρατούνται αλλά θα τους επιδίδεται απόφαση απέλασης, με προθεσμία αναχώρησης 30 ημέρες.

Εφόσον περάσουν οι 30 μέρες και δεν έχουν αποχωρήσει από τη χώρα, θα εκδίδονται εις βάρος τους αποφάσεις επιστροφής που θα αναβάλλονται για έξι μήνες.

Για τους ήδη κρατούμενους σε κέντρα κράτησης -και εφόσον εις βάρος τους δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας- θα αφήνονται ελεύθεροι.

Ελεύθεροι θα αφεθούν οι αιτούντες άσυλο και οι ευάλωτες ομάδες ενώ για τους ανήλικους θα επισπευσθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε δομές φιλοξενίας, αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός και προσθέτει πως δεν θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι υπόκεινται σε διαδικασία απέλασης και όσοι έχουν κατηγορηθεί για παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα και παρουσιάζουν έντονη και συστηματική παραβατική συμπεριφορά.

Για όσους δεν έχουν αναχωρήσει από την Ελλάδα μέχρι την παρέλευση της εξάμηνης αναβολής, θα ακολουθήσει νεώτερη διαταγή.

Σαμαράς: Η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε μαγνήτη παράνομων μεταναστών

Την έντονη αντίδρασή του στην απόφαση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικό σταθμός Σκάι, να ανοίξουν τα κέντρα κράτησης και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι παράνομοι μετανάστες, εξέφρασε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

«Απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική η απόφαση της Κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα σε κάθε παράνομο μετανάστη» τονίζει.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ δήλωσε ότι σύμφωνα με αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ανοίγουν αύριο όλα τα κέντρα κράτησης και αφήνονται όλοι οι παράνομοι μετανάστες ελεύθεροι να κυκλοφορούν στα κέντρα των πόλεων.
Συμπλήρωσε δε ότι σύμφωνα με εντολή της Κυβέρνησης όποιος παράνομος μετανάστης πλέον έρχεται στη χώρα μας δεν θα κρατείται και θα του δίνεται εξάμηνη άδεια παραμονής.

«Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα» τόνισε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη.
«Δυστυχώς οι χειρότερες προβλέψεις μας επαληθεύονται. Τους καλούμε να ανατρέψουν αμέσως την ανεύθυνη αυτή απόφαση», καταλήγει στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς.

Οξύτατη επίθεση κατά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά και της Ν.Δ. εξαπολύουν κυβερνητικές πηγές

Κύκλοι του Μαξίμου καλούν τον κ. Σαμαρά και τη Ν.Δ. να «σταματήσουν, επιτέλους, τα επικίνδυνα παιχνίδια που ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία».
Σύμφωνα με την Κυβέρνηση «σε μια κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα συστήματα διακινούν την είδηση ότι η κυβέρνηση ανοίγει αύριο όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών! Και σαν έτοιμη από καιρό η μονταζιέρα της Συγγρού διέσπειρε την υποτιθέμενη «αποκάλυψη» προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει!»
Η ανευθυνότητα του κ. Σαμαρά είναι γνωστή – άλλωστε όλοι ξέρουν που έχει οδηγήσει τη χώρα με τις πολιτικές του. Θα περιμέναμε, όμως, πριν υιοθετηθεί η είδηση να διασταυρωθεί – απ” όλους!, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και απευθυνόμενες προς «όλους τους εμπλεκόμενους», διαβεβαιώνουν ότι στην υπόθεση «θα χυθεί άπλετο φως».

Διαψεύδει και το υπουργείο Εσωτερικών

«Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας» χαρακτηρίζει και το υπουργείο Εσωτερικών τα όσα αναφέρθηκαν σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι σχετικά με υποτιθέμενη διαταγή του Αρχηγείου της Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να ανοίξουν την Τετάρτη τα κέντρα κράτησης και να αφεθούν ελεύθεροι οι αλλοδαποί.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα Κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας».