“Έλλειψη επικοινωνίας” με τις προηγούμενες κυβερνήσεις καταγγέλλει ο Ιβάνοφ. 

Αισιόδοξος πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μπορεί να ωφελήσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια εμφανίζεται ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Le Temps.

Ερωτηθείς αν με τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να αλλάξει κάτι αναφορικά με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει “βαλτώσει”, ο Ιβάνοφ απάντησε: “Ελπίζουμε πως αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τον ερχομό μιας νέας γενιάς που ξέρει πώς να απαλλαγεί από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Μέχρι τώρα η ελληνική πολιτική ελίτ ήταν η τελευταία στα Βαλκάνια από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Όμως η σελίδα πλέον έχει γυρίσει παντού. Αυτό σημαίνει πως η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει πολλή δουλειά μπροστά της. Δεν έχει εκφράσει ακόμη δημόσια τις θέσεις της σχετικά με τη Μακεδονία. Όμως, ας είμαστε ρεαλιστές, δεν αποτελούμε προτεραιότητα τους αυτή τη στιγμή”.

Ο Ιβάνοφ αναφέρεται εξάλλου στην “έλλειψη επικοινωνίας” με τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. “Προσπαθήσαμε να συνάψουμε συμφωνίες όσον αφορά κάποιες συνοριακές διελεύσεις ή την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, όμως δεν έχουμε λάβει απαντήσεις τα τελευταία 25 χρόνια”, εξηγεί.

Ο Σκοπιανός πρόεδρος επισημαίνει ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας είναι πολύ καλές και πως στα Σκόπια δραστηριοποιούνται περισσότερες από 200 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ / www.news.gr