Για το ενδεχόμενο το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας να μετατραπεί σε πρωτογενές έλλειμμα εντός του 2015, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblat.

Ο Γερμανός τεχνοκράτης στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή προέτρεψε επίσης την ελληνική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στη συγκέντρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και επέκρινε κορυφαίους αξιωματούχους για τις «απρόσεκτες» δηλώσεις τους.

«Μπορεί να υπάρξει ακόμη και έλλειμμα το τρέχον έτος εξαιτίας της συρρίκνωσης των φορολογικών εσόδων και της αύξησης των κυβερνητικών δαπανών λόγω των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων», δηλώνει ο επικεφαλής του ESM. «Τα νέα μέτρα που θα υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση απειλούν να πνίξουν την ανταγωνιστικότητά της και θα μπορούσαν να τη βυθίσουν και πάλι στο έλλειμμα» προσθέτει.

Ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ καταλήγει με την προειδοποίηση ότι «εάν η κυβέρνηση αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους εργασίας και των δημοσίων δαπανών» προσθέτοντας ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα, που θεωρήθηκε δεδομένο, λιώνει».

Πηγή: Η Καθημερινή