Μια διαδικασία για γερά νεύρα για τους (έλληνες) πρωταγωνιστές & τους παρατηρητές

Χωρίς να αναμένεται απόφαση από το σημερινό eurogroup, ο έλληνας υπουργός των οικονομικών Γ. Βαρουφάκης θα ενημερώσει τους υπουργούς των οικονομικών της ευρωζώνης για την λίστα των μεταρρυθμίσεων και τις παρεμβάσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, περιμένοντας την γνωμοδότηση των θεσμών για τα προτεινόμενα μέτρα. Επίσης ο Γ. βαρουφάκης θα ενημερώσει για την ταμειακή κατάσταση της Ελλάδας και για τα υφιστάμενα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, θα συζητηθεί εντόνως το πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση από εδώ και στο εξής, με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας να πιέζουν για μία τεχνική αποστολή στην Αθήνα και την κυβέρνηση να μην συμφωνεί“. 

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την αποψινή “μάχη”, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να μην έχουν τις καλύτερες των διαθέσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ηλεκρονικής έκδοσης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα,

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκδηλώνουν ανοιχτά πλέον αξιωματούχοι της ευρωζώνης επειδή θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη (ενάμισι μήνα μετά τις εκλογές και δύο εβδομάδες μετά την συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου) μία επαρκή λίστα με κοστολογημένα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι και το «παρά ένα» της νέας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες (στις 6 ώρα Ελλάδος απόψε) δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία, αλλά όλα κινούνται στο πλαίσιο της «δημιουργικής ασάφειας» (ή της «ουτοπίας» κατ’άλλους) που επεδίωξε ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης σε όλη την ως τώρα διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αν και όλοι κάνουν ότι μιλούν με όλους και αναζητούν λύσεις, υψηλόβαθμοι παράγοντες από τις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τη λίστα Βαρουφάκη, την οποία απέστειλε η Αθήνα την Πέμπτη το πρωί στον πρόεδρο του  Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επειδή  απουσιάζουν μέτρα «άμεσης απόδοσης». Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα δεν πρέπει να αναμένει ότι θα κλείσει σήμερα καμία συμφωνία για την εκταμίευση έστω και μέρους της δόσης των 7,2 δισ ευρώ που έχουν «παγώσει» προς τη χώρα μας.

Επίσης το ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους, το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματς, ύστερα από το σάλο που δημιουργήθηκε από την συνέντευξη Βαρουφάκη στην ιταλική Corriera della sera, η άκαμπτη στάση των εταίρων και το ενδεχόμενο ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας, καταγράφεται στα ελληνικά -και όχι μόνο- δημοσιεύματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος να αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: 

Υπαρκτό το σενάριο της ρήξης με τους εταίρους στο Eurogroup, λέει η Αθήνα –  Σενάρια… «αν η Αθήνα πιεστεί για εξευτελιστικό συμβιβασμό θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα με βάση την προσφυγή στο λαό». Σε βαθιά νερά και στον πιο «σκληρό πυρήνα» της πηγαίνει όλο και πιο πολύ κάθε μέρα η σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του βλέπουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, με μοχλό κυρίως την ΕΚΤ, επιδιώκουν την ασφυξία της ελληνικής οικονομίας και μέσω αυτής το σύρσιμο της χώρας σε έναν ατιμωτικό συμβιβασμό, με την αποδοχή και του μνημονίου και της τρόικας. Όχι μόνο ενός νέου μνημονίου, αλλά και την εφαρμογή του παλιού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αυξάνονται οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες προκειμένου να εμφανιστεί στην Αθήνα και πάλι η τρόικα για επιθεωρήσεις στα υπουργεία – να υπάρξει δηλαδή ολοκληρωτική εκχώρηση της διακυβέρνησης στους δανειστές, όπως ίσχυε μέχρι τις εκλογές. Από εκτιμήσεις των μέχρι τώρα επαφών με τους εταίρους, η κυβέρνηση δεν είναι διόλου ικανοποιημένη, ως προς την αποδοχή των θέσεών της. Βλέπει δηλαδή ότι πέραν ελαχίστων συμμάχων και θετικών αντιδράσεων από κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ο κυρίαρχος άξονας, που κινείται από το Βερολίνο παραμένει αμετακίνητος στις απαιτήσεις του για καμία αλλαγή στην πορεία της χώρας, παρότι μεσολάβησαν εκλογές. Αυτό ακριβώς είναι και το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσονται απόψεις και σενάρια από κυβερνητικής πλευράς περί προσφυγής στο λαϊκό παράγοντα, εάν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε μνημονιακό δρόμο, όπως έκαναν οι προηγούμενες.Υπαρκτό το σενάριο της ρήξης με τους εταίρους στο Eurogroup, λέει η Αθήνα –  Σενάρια… «αν η Αθήνα πιεστεί για εξευτελιστικό συμβιβασμό θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα με βάση την προσφυγή στο λαό»

Σε βαθιά νερά και στον πιο «σκληρό πυρήνα» της πηγαίνει όλο και πιο πολύ κάθε μέρα η σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές.Ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του βλέπουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, με μοχλό κυρίως την ΕΚΤ, επιδιώκουν την ασφυξία της ελληνικής οικονομίας και μέσω αυτής το σύρσιμο της χώρας σε έναν ατιμωτικό συμβιβασμό, με την αποδοχή και του μνημονίου και της τρόικας. Όχι μόνο ενός νέου μνημονίου, αλλά και την εφαρμογή του παλιού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αυξάνονται οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες προκειμένου να εμφανιστεί στην Αθήνα και πάλι η τρόικα για επιθεωρήσεις στα υπουργεία – να υπάρξει δηλαδή ολοκληρωτική εκχώρηση της διακυβέρνησης στους δανειστές, όπως ίσχυε μέχρι τις εκλογές. Από εκτιμήσεις των μέχρι τώρα επαφών με τους εταίρους, η κυβέρνηση δεν είναι διόλου ικανοποιημένη, ως προς την αποδοχή των θέσεών της. Βλέπει δηλαδή ότι πέραν ελαχίστων συμμάχων και θετικών αντιδράσεων από κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ο κυρίαρχος άξονας, που κινείται από το Βερολίνο παραμένει αμετακίνητος στις απαιτήσεις του για καμία αλλαγή στην πορεία της χώρας, παρότι μεσολάβησαν εκλογές. Αυτό ακριβώς είναι και το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσονται απόψεις και σενάρια από κυβερνητικής πλευράς περί προσφυγής στο λαϊκό παράγοντα, εάν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε μνημονιακό δρόμο, όπως έκαναν οι προηγούμενες.  

Από χθες, κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών με τον καθηγητή Νίκο θεοχαράκη, Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής καθηγητή βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει προπαρασκευαστικές εργασίες. Πριν το Eurogroup, θα συνεδριάσει η ευρωομάδα εργασίας (Euro Working Group), όπου και θα γίνει τεχνική ενημέρωση για τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και για την συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (ταμειακά διαθέσιμα, κ.α..).

Η ατζέντα του σημερινού Eurogroup περιλαμβάνει τα εξής:

  • Το Eurogroup θα συζητήσει τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση για παράταση της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ελλάδα έως και τέσσερις μήνες μετά την αρχική ημερομηνία λήξης στις 28 Φεβρουαρίου 2015.
  • Το Eurogroup ενέκρινε την πολιτική συμφωνία για την παράταση στις 24 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια η συμφωνία εγκρίθηκε από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια στη ζώνη του ευρώ και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο παρέχει τη συνδρομή. Η επίσημη απόφαση για την παράταση ελήφθη στις 27 Φεβρουαρίου.
  • Το Eurogroup θα ενημερωθεί σχετικά με την τρέχουσα 6η αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Κύπρου. Μια από τις απαιτήσεις του προγράμματος είναι η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου κατασχέσεων, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν τα επισφαλή τους δάνεια και να βελτιώσουν την ροή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία.
  • Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης από την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων, δίνοντας έμφαση σε εκείνα που θεωρείται ότι ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
  • Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης θεματική συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών στη ζώνη του ευρώ.

 

Σύμφωνα τώρα με το ρεπορτάζ της “Καθημερινής“: 

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό πρόβλημα, και αυτή την εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο καλείται να καλύψει επιτυχώς την έκδοση εντόκων γραμματίων που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη. Το Δημόσιο ζητά 1,6 δις ευρώ, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στο ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί ολόκληρο από τις ελληνικές τράπεζες, λόγω του ότι μέρος των εντόκων γραμματίων που λήγουν το κατέχουν φορείς του κράτους και όχι οι τράπεζες.

Η Αθήνα πιέζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να χαλαρώσει τους κανονισμούς της και να παράσχει ρευστότητα προς τις τράπεζες και εμμέσως προς το Δημόσιο. Ωστόσο, οι πιέσεις αυτές δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο προς το παρόν, καθώς η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι αν το Eurogroup δεν στείλει μήνυμα προόδου, τότε δεν μπορεί να κάνει κάτι η ίδια.

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει σήμερα και τις επόμενες ημέρες την Αθήνα και τους δανειστές της χώρας είναι εκείνο της διαδικασίας επί του ελέγχου. Πέραν από το αντικείμενο του ελέγχου (που η Ευρωζώνη και εν γένει η τρόικα έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την επιστολή Βαρουφάκη με τον κατάλογο των 7 μεταρρυθμίσεων), υπάρχει και το θέμα του πώς θα ελεγχθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, στην επιστολή του ανέφερε ότι οι τεχνικές ομάδες της κυβέρνησης και των δανειστών θα μπορούσαν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες. Η απάντηση, όμως, του επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, ήταν ότι οι τεχνικές ομάδες θα πρέπει να έχουν επαφές στην Αθήνα και οι προϊστάμενοί τους στις Βρυξέλλες. «Εχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες» ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του κ. Βαρουφάκη, αλλά πρόσθεσε πώς «οι τεχνικής φύσης εργασίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνει στην Αθήνα».

Πάντως, κάτι τέτοιο η κυβέρνηση δεν το θέλει, καθώς έχει επενδύσει πολλά στην μη παρουσία κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα. Από την άλλη πλευρά, στην τρόικα θεωρούν ότι εάν δεν έρθουν στην Αθήνα δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης και για αυτό επιμένουν σε τεχνική αποστολή τις επόμενες ημέρες.

Η συζήτηση γύρω από το εάν θα υπάρξει τεχνική αποστολή της τρόικας στην Αθήνα ή όχι ήταν έντονη – σε παρασκηνιακό επίπεδο – τις προηγούμενες ημέρες. Και όπως αναφέρουν παράγοντες με γνώση των συζητήσεων αυτών, το θέμα θα τεθεί στο σημερινό Eurogroup και θα φανεί ποια από τις δύο επιλογές (πραγματοποίηση τεχνικής αποστολής ή μη) θα κερδίσει πόντους τελικά.

Δημοσκόπηση MARC: Υπερ ενός έντιμου συμβιβασμού με λύση κοινής αποδοχής

Υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού έναντι της ρήξης με τους εταίρους τάσσεται η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, με το 50,4% να δηλώνουν ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. 

Αναλυτικά, στο δεύτερο μέρος της πανελλαδικής πολιτικής έρευνας της Marc, για την «Εφημερίδα των Συντακτών» το 69,6% των ερωτηθέντων (από 67,7% τον Φεβρουάριο) τάσσεται υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού με λύση κοινής αποδοχής, έναντι του 27,4% που πιστεύει ότι «πρέπει να οδηγηθούμε σε οριστική ρήξη, έστω και εάν αυτό σημαίνει επιστροφή στη δραχμή» (από 29,6%). Το 3% δεν απαντά.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (57,8%) επιθυμεί συμβιβασμό, ενώ το 38,9% ρήξη. 

Τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ του συμβιβασμού καταγράφουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ (94,4%), του ΠΑΣΟΚ (86,2%) και του Ποταμιού (84,4%), ενώ υπέρ της ρήξης εκείνοι της Χρυσής Αυγής (55,6%), του ΚΚΕ (52,1%) και των ΑΝΕΛ (46,3%).

Το εκλογικό κοινό εμφανίζεται μοιρασμένο ως προς το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας το επόμενο διάστημα, με το ποσοστό, όμως, που απαντά «ναι» να είναι αυξημένο κατά 7,8 μονάδες.

Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας το επόμενο διάστημα;» το 50,4% απαντά «ναι», το 45% απαντά «όχι», ενώ δεν απαντά το 4,1%.

«Πόλεμο» βλέπουν κυβέρνηση και Βαρουφάκης πριν το Eurogroup

Για διαστρέβλωση των δηλώσεων του Γ. Βαρουφάκη κάνει λόγο το