«Το ερώτημα είναι αν τα προγράμματα λιτότητας, θα βοηθήσουν ή να βλάψουν την Ελλάδα», λέει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Λοΐζος Ηρακλέους.

 Να αποχωρήσουν οικειοθελώς από το ευρώ προτρέπει Ελλάδα και Κύπρο, ανάλυση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Harvard Business Review. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Warwick Business School, Λοΐζος Ηρακλέους, λέει πως οι μάχες μπορεί να ολοκληρώθηκαν, αλλά ο πόλεμος μόλις αρχίζει. Και εξηγεί τι εννοεί: «Παρά το γεγονός ότι οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έριξαν πρόσφατα την Ελλάδα την πολυπόθητη οικονομική σανίδα σωτηρίας και η τελευταία εξόφλησε την πρώτη από τις τέσσερις δόσεις δανείου που χρωστάει το ΔΝΤ Μάρτιο του 2015, δεν υπάρχει καμία μακροπρόθεσμη ανακούφιση στον ορίζοντα για την προβληματική οικονομία. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποσπάσει την παράταση τεσσάρων μηνών του υπάρχοντος προγράμματος σταθερότητας. Σύντομα, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή των μέτρων μείωσης του κόστους, αν και είχε υποσχεθεί στους πολίτες ότι θα μπορούσε να το αποφύγει. Το ερώτημα είναι αν τα προγράμματα λιτότητας, θα βοηθήσουν ή να βλάψουν την Ελλάδα».

 

 



Λαμβάνοντας ως «υπόδειγμα» το τι συνέβη στην Κύπρο μετά την επιβολή των δικών της δραστικών μέτρων λιτότητας, το αποτέλεσμα κρίνεται αβέβαιο. Και μπορεί τα χρήματα που δόθηκαν στο μαρτυρικό νησί να ήταν πολύ λιγότερα από ό,τι στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και μπορεί η προσφορά του νησιού στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης να είναι ισχνή, ωστόσο οι Κύπριοι πολιτικοί αποδέχθηκαν το πρόγραμμα, καθώς η εναλλακτική λύση ήταν η οικονομική κατάρρευση.

Κατά τον κ. Ηρακλέους τα πράγματα στην Ελλάδα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς η λιτότητα συνεχίζεται, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε από το 2008 και μετά, η ανεργία των νέων ανέβηκε πάνω από το 50% και η συνολική ανεργία έφτασε περίπου στο 25%, ενώ το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατακόρυφα. Για να ασχοληθεί κανείς με τις διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα και τη χάραξη μιας στρατηγικής πολιτικής, πρέπει να είναι ισχυρός και όχι σε ευάλωτη κατάσταση όπως είναι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνει ο καθηγητής.

Πηγή: Πρώτο Θέμα