Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέβαλε την επίσκεψή του στο Καζακστάν, πυροδοτώντας φημολογία για την κατάσταση της υγείας του. 

Ο Νταουρέν Αμπάγιεφ, σύμβουλος και εκπρόσωπος του Καζάκου προέδρου, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ανακοίνωσε την καθυστέρηση της συνάντησης μεταξύ των δύο συμμάχων, που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να εξηγήσει τον λόγο ή να αναφέρει κάποια νέα ημερομηνία. Κυβερνητική πηγή του Καζακστάν, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία της, είπε στο Reuters: «Φαίνεται πως ο Πούτιν αρρώστησε», ενώ το ρωσικό «Ιντερφάξ» επέμεινε ότι «ο πρόεδρος αισθάνεται περίφημα».

Σε μια άλλη εξέλιξη, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ αρνήθηκε την πρόσκληση του Ρώσου προέδρου να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει στη Μόσχα την 9η Μαΐου, για τον εορτασμό των 70 ετών από τη νίκη των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας. Ωστόσο, η καγκελάριος θα μεταβεί στη Μόσχα την επομένη των εορταστικών εκδηλώσεων στην Κόκκινη Πλατεία, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του άγνωστου στρατιώτη, μαζί με τον Πούτιν.

Η Μέρκελ «πρότεινε στον πρόεδρο Πούτιν να καταθέσουν μαζί ένα στεφάνι, τη 10η Μαΐου, στον τάφο του άγνωστου στρατιώτη στη Μόσχα. Ο πρόεδρος Πούτιν αποδέχτηκε αυτή την πρόταση» είπε ο εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Die Zeit. Στην επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση του Βερολίνου επισημαίνεται ότι «υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία, είναι αδύνατον για την κ. Μέρκελ να συμμετάσχει στην καθιερωμένη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία».

Πηγή: AFP / Η Καθημερινή