Το νέο «γλωσσάρι» των ελληνικών διαπραγματεύσεων δημοσιεύει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal.

Για τους νέους όρους αναφέρει:

Brussels Group: Τα πέντε μέρη που ξεκίνησαν τις τεχνικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Περιλαμβάνει αντιπροσώπους από τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, -την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που προηγουμένως γνωρίζαμε ως τρόικα-, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την ελληνική κυβέρνηση. Αναμένεται να αντικαταστήσει στην ουσία τη λέξη «τρόικα» και τη λέξη «θεσμοί».

Θεσμοί: Ο όρος αρχικά χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για να περιγράψει την τρόικα των διεθνών επιθεωρητών που επισκέπτονταν τακτικά την Αθήνα για να επιβλέπουν την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας και περικοπών. Πολλοί υπουργοί της Ευρωζώνης προσπάθησαν να προσαρμοστούν στην χρήση του νέου αυτού όρου, αλλά ενώ ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν δηλώνει πως αξίζει η προσπάθεια, ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προφανώς δεν πιστεύει κάτι τέτοιο., αφού χρησιμοποίησε τη λέξη «τρόικα» τρεις φορές σε μια δήλωση ενός λεπτού, πριν το τελευταίο Eurogroup.

Τρέχουσα Συμφωνία: Ο όρος τώρα χρησιμοποιείται για να δηλώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Το νόμιμο όνομα του εγγράφου, «Μνημόνιο Κατανόησης» (MoU) έπεσε σε δυσμένεια (ή σκίστηκε, κατά τις λέξεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα). Είναι επίσης γνωστό και ως «πρόγραμμα».

Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας: Ο όρος επιλέχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για να περιγράψει μια πιθανή νέα συμφωνία διάσωσης με τους πιστωτές στο τέλος του Ιουνίου, που λήγει η Τρέχουσα. Αυτή θα είναι η τρίτη συμφωνία διάθεσης της χώρας από το 2010.

Ευελιξία: Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα περιθώρια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα για να αλλάξει ορισμένα από τα μέτρα στο σημερινό καθεστώς.

Δανειακή Συμφωνία: Ο όρος χρησιμοποιείται από την ελληνική κυβέρνηση για να περιγράψει την Δανειακή Σύμβαση (MFAFA), η οποία καθορίζει πότε γίνονται οι πληρωμές στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας.

Επιτόπια Ανταλλαγή Στοιχείων: Αυτό που θα κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών και του Brussels Group, κάθε φορά που θα επισκέπτονται την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει αυτές τις τακτικές επιθεωρήσεις του προγράμματος. Έχει, επίσης, είπε ότι οι επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων δεν θα ξαναπατήσουν το πόδι τους στην Αθήνα.

Εποικοδομητική ασάφεια: Μια αγαπημένη φράση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, που συνοψίζει όλους τους προηγούμενους όρους. Ο κύριος Βαρουφάκης χρησιμοποιεί τον όρο τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγγλική γλώσσα για να περιγράψει την ασάφεια της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τους πιστωτές της χώρας για την παράταση της ισχύουσας συμφωνίας. Αφήνει χώρο και στις δύο πλευρές για να περιγράψουν την συμφωνία στο αντίστοιχο εκλογικό τους ακροατήριο όπως επιθυμούν. Πολλοί Έλληνες, ωστόσο, δεν έχουν πειστεί από τη νέα ονοματολογία και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «βαπτίζει το κρέας ψάρι».

Πηγή: Greek Money