Αιφνιδιαστικά ένα ισχυρό «χαρτί» στα χέρια του Τσίπρα.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Διάβασα διάφορα ενδιαφέροντα «αναλυτικά» σήμερα Τρίτη 17 Μαρτίου και «κράτησα» μερικά για περισσότερη σκέψη και…διερεύνηση . Όπως λ.χ. ότι η Ελλάδα «μπαίνει» στο γεωπολιτικό παιχνίδι αφού Μόσχα και Βερολίνο καλούν Τσίπρα. Ότι σύμφωνα με τους Γερμανούς αναλυτές ,η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο, μετά την «αιφνιδιαστική, τηλεφωνική πρόσκληση από την κ. Μέρκελ είναι μια «πραγματικά πολύ δύσκολη αποστολή» αφού η συγκυρία «είναι εξαιρετικά κρίσιμη» και το κλίμα « ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα έχει δηλητηριαστεί». Ότι «αν και η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει πως θα είναι συνεπής στις πληρωμές της, το Bloomberg αμφιβάλει αφού μέχρι την Παρασκευή η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει περισσότερα από 2 δισ. Ευρώ και μεταξύ άλλων και μια δόση στην Εθνική Τράπεζα για τη «Συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίου» της Goldman Sachs. Και τέλος ότι ύστερα από τέσσερις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες -6,64%, ο δείκτης στο Χρηματιστήριο έδειχνε σημάδια ανάκαμψης, έστω και αν « η πτώση των τελευταίων ημερών δημιούργησε επενδυτικές ευκαιρίες και αρκετά κερδοσκοπικά -κυρίως- κεφάλαια προχώρησαν σε τοποθετήσεις προσδοκώντας βραχυχρόνια κέρδη».

Επιτρέψτε μου να θεωρώ σημαντικότερο θέμα την γεωπολιτική διάσταση, ως νέα παράμετρο στην οποία μπαίνει η υπόθεση των σχέσεων και της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές.

Και πράγματι, η πρόσκληση Μέρκελ προς Τσίπρα έγινε λίγες ώρες μετά το μήνυμα του Κρεμλίνου, για συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου.

Συνεπώς ορθώς έγινε προχτές και η αναφορά της Μέρκελ σε “γεωπολιτικά θέματα που συναρτώνται με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια”.

Διότι –προσέξτε- μια προοπτική περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων με τη Ρωσία δημιουργεί αιφνιδιαστικά ένα ισχυρό «χαρτί» στα χέρια του Τσίπρα που έτσι αποκτά κάτι που απόλυτα χρειαζόταν: Μια κάπως μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές, όπου πλέον δημοσιονομικά, νούμερα και “οικονομικά μαθηματικά” θα είναι μια παράμετρος αλλά όχι η μοναδική αφού όλοι οι Ευρωπαίοι παίρνουν στα σοβαρά το ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι ήδη άριστες και ότι η Μόσχα διάκειται φιλικά προς την κυβέρνηση , μια από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που εξακολουθεί να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με το Κρεμλίνο.

Αν μάλιστα αληθεύει η πληροφορία ότι η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει το εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα, τότε…..