Την επιθυμία των ΗΠΑ να βγει η Ελλάδα από την κρίση «ισχυρότερη και σταθερότερη» υπογράμμισε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, κατά τις συναντήσεις που είχε χθες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

«Οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν στην Ελλάδα ευημερία και ανάπτυξη», καθώς και «να καταφέρει η χώρα να συνάψει μια καλή συμφωνία με τους θεσμούς», τόνισε η κ. Νούλαντ κατά τις χθεσινές της επαφές στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία, η κ. Νούλαντ συζήτησε με τους Έλληνες αξιωματούχους για «αμυντικά θέματα και θέματα ασφαλείας, για την Ουκρανία, τον συνασπισμό εναντίον του ισλαμικού κράτους (ISIL), αλλά και ενεργειακά». Οι συζητήσεις ήταν «πολύ καλές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ως προς την κρίση στην Ουκρανία, η Αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας των αυξανόμενων επιθέσεων στην ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ είναι πολύ ικανοποιημένες για την αλληλεγγύη μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., καθώς και για το ότι η Ελλάδα έπαιξε θετικό ρόλο στην οικοδόμηση συναίνεσης».

Η κ. Νούλαντ είχε επίσης χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο και συζήτησε για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά και για άλλα διεθνή οικονομικά θέματα.

Μετά την αναχώρησή της από την Ελλάδα, η Βικτόρια Νούλαντ θα επισκεφθεί τη Λουμπλιάνα και τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει επαφές με την ηγεσία του ΝΑΤΟ και αξιωματούχους της Ε.Ε.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παραγωγικές οι συναντήσεις στην Αθήνα

Για «παραγωγικές» επαφές έκανε λόγο στο μεταξύ και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, αναφερόμενη στις χθεσινές συναντήσεις που είχε στην Αθήνα η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών. Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ ανησυχούν για την κατάσταση στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρκέστηκε να πει ότι στις συναντήσεις της κ. Νούλαντ «συζητήθηκαν η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα, ως μέρος της διμερούς ατζέντας μας».

Πηγή: Ναυτεμπορική