Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προετοιμάζεται για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναφέρεται σε δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού περιοδικού Manager Magazin που κυκλοφορεί την προσεχή Παρασκευή.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του περιοδικού, η ευρωτράπεζα φέρεται μάλιστα να έχει επεξεργαστεί μοντέλα υπολογισμού για το πώς θα επηρέαζαν τα ελληνικά ομόλογα τρία πιθανά σενάρια.

Σε περίπτωση Grexident, η αξία του ελληνικού χρέους που υπολογίζεται στην παρούσα φάση στα 320 δισ. ευρώ, θα συρρικνωνόταν στο 5% της ονομαστικής του αξίας.

Σε περίπτωση «συντεταγμένης εξόδου», δηλαδή ενός Grexit, το υπόλοιπο της αξίας του χρέους θα υποχωρούσε στο 14%. Τέλος, σε περίπτωση νέου κουρέματος και παραμονής στο ευρώ, η αξία των κρατικών ομολόγων θα μειωνόταν στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής της ανάλυσης ρίσκου της ΕΚΤ, Φερνάντο Γκονζάλεζ Μιράντα, φέρεται να παρουσίασε προ ημερών τα σενάρια αυτά σε συναδέλφους του στην Bundesbank.

Πηγή: Ναυτεμπορική