Με τις σχέσεις Ελλάδας-Ευρωπαίων να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, και με τους Έλληνες πολιτικούς να δείχνουν ότι αψηφούν τις επικρίσεις, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν η Ελλάδα θέλει να τη διώξουν από τη νομισματική ένωση.

Ο Richard Lewis, fund manager της Fidelity Worldwide Investment, μιλώντας στο CNBC, δήλωσε πως πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί κινούνται έτσι ώστε να αποβληθεί η χώρα από το ευρώ», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως θα ήταν «απόλυτα λογικό» η Ελλάδα να επιθυμεί ένα Grexit, δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης.

Ωστόσο, τόνισε πως για να μπορέσει να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας έπρεπε να βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στην παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση.

«Αν θέλουν να φύγουν από το ευρώ, που είναι λογικό να θέλουν να το κάνουν, θα πρέπει να τους διώξουν. Θα υπήρχε αναταραχή, όμως η εναλλακτική είναι ένας θάνατος με χίλιες μαχαιριές», δήλωσε, αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι πιστωτές της χώρας.

Οι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της έχει οδηγήσει σε αύξηση των εικασιών ότι η χώρα θα μπορούσε να φύγει από την ευρωζώνη και να επιστρέψει στο προηγούμενο νόμισμά της, τη δραχμή. Τον περασμένο μήνα, μιλώντας στο CNBC, ο πρόεδρος του Ifo, Hans-Werner Sinn, είχε πει ως η επιστροφή στη δραχμή είναι η «μόνη πιθανότητα» ώστε να αναζωογωνήσει η Ελλάδα την οικονομία της.

Όμως, στην περίπτωση που πράγματι συμβεί το Grexit, υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο, κάτι που δυνητικά θα απειλούσε το μέλλον του project της ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο ιδρυτής της Carn Marco Advisors, Nick Carn, εκτιμά πως υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει ένα Grexit. Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με το σκεπτικό ότι η Γερμανία πάντα θα πληρώνει στο τέλος, όμως «η διάθεση (στη Γερμανία) οι Έλληνες να συμφωνούν ένα πράγμα και μετά να το αθετούν λίγες εβδομάδες αργότερα, δεν υπάρχει πια».

Σημειώνεται ότι δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα το youGov.de στη Γερμανία έδειξε πως η πλειοψηφία των Γερμανών τώρα θέλει η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, με το ποσοστό των ατόμων που τάσσονται υπέρ αυτής της επιλογής να αυξάνεται από το 48% στο 59%.

Πηγή: euro2day