Για τη δέσμευση της Ελλάδας να παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο πλάνο μεταρρυθμίσεων στους εταίρους κάνουν λόγο με σημερινά τους δημοσιεύματα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα.

Bloomberg: Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλλει ένα συμπαγές σχέδιο μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές αρχές ώστε να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, είπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από συζητήσεις τεσσάρων περίπου ωρών με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες, αναφέρει το πρακτορείο.

«Με τους ηγέτες της ΕΕ να προειδοποιούν ότι ο χρόνος τελειώνει ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει μια αντιπαράθεση σχετικά με την βοήθεια προς αυτήν, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπαν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλλει νέα μέτρα γρήγορα», συμπληρώνει. 

Financial Times: Ο Τσίπρας υπόσχεται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Εξακολουθούν όμως οι διαφωνίες καθώς ο ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να εξασφαλίσει άμεσα τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα του.

Reuters: O ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πιστωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις βραδινές συζητήσεις τους για την κρίση στις Βρυξέλλες ότι ο αριστερός κυβερνητικός του συνασπισμός θα παρουσίαζε σύντομε ένα πλήρη κατάλογο οικονομικών μεταρρυθμίσεων ώστε να ξεμπλοκάρει την χρηματοδότηση και να αποφύγει την χρεοκοπία» επισημαίνει το δημοσίευμα.  


Και προσθέτει: «Μετά από δυο μήνες αυξανόμενης ενόχλησης και από τις δυο πλευρές από τότε που ο Τσίπρας εξελέγη με εντολή να τερματίσει χρόνια λιτότητας που είχαν επιβληθεί από τους όρους των δανειστών, στη τρίωρη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ζητήθηκε από τον Τσίπρα για να σπάσει το αδιέξοδο που έφερνε την Αθήνα να παραπατάει εκτός Ευρωζώνης». 

Wall Street JournalΤο χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και στους υπόλοιπους εταίρους της ευρωζώνης είναι βαθύ, και δεν θα γεφυρωθεί εύκολα, γράφει ο αρθρογράφος Στέφεν  Φίντλερ.

Η παρέμβαση της Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της αποτελεί σημάδι της έντονης ανησυχίας του Βερολίνου για το γεγονός πως απειλείται η ενότητας στους κόλπους της ευρωζώνης.

BBC: Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε πως η Ελλάδα συμφώνησε να καταρτίσει ένα νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο εντός των επόμενων ημερών ώστε να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια διάσωσης και να αποφύγει την χρεοκοπία, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Υπογραμμίζει δε ότι «η εξέλιξη ήρθε μετά από έναν μαραθώνιο συζητήσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου, Μέρκελ και άλλων Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες».

Handelsblatt: Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν η Αθήνα να επιταχύνει την δουλειά.

Die Welt: Τώρα οι Έλληνες πρέπει να δώσουν. Στην διάρκεια της έκτακτης συνάντησης στις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για λίστα μεταρρυθμίσεων. Η καγκελάριος Μέρκελ, πιέζει. Σύντομα η Ελλάδα ξεμένει από λεφτά. 

Bild: Grexit ή τρίτο πακέτο διάσωσης. Τι είναι πιο πιθανό;

Πηγή: Τα Νέα