Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει το ρωσικό χαρτί, φέρνοντας μια νέα γεωστρατηγική διάσταση στην ευρωπαϊκή κρίση, αναφέρεται σε ανάλυση που δημοσιεύεται σήμερα στην οικονομική ιστοσελίδα MarketWatch.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να επισπεύσει την επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στις αρχές Απριλίου και όχι τον Μάιο που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων πιστωτών της όσον αφορά στη μείωση της λιτότητας και την ελάφρυνση του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση κουνάει διακριτικά την προοπτική προσφυγής στη Ρωσία για βοήθεια, γράφει ο συντάκτης του MarketWatch.

Επισημαίνει δε πως, αν και η ελληνική οικονομία αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, «η θέση της στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής συνεχίζει να έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία». Αυτός είναι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο λόγος που οι ΗΠΑ προσπάθησαν τόσο πολύ μεταπολεμικά να κρατήσουν την Ελλάδα με το μέρος τους και τη στήριξαν ως άξονα του ΝΑΤΟ.

«Αυτοί που αρέσκονται να πιστεύουν ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε απόγνωση και ότι η Ρωσία έχει αρκετά δικά της προβλήματα ώστε να ασχοληθεί με την φτωχή, μικρή Ελλάδα υποτιμούν το πλήρες στρατηγικό όραμα του Ρώσου ηγέτη», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το Βερολίνο συμπεριφέρθηκε με τους Έλληνες σαν να κρατάει αυτό όλους τους άσους. Ωστόσο, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει έναν δικό του άσο στο μανίκι και είναι έτοιμος να τον βγάλει, καταλήγει ο αρθρογράφος του MarketWatch.

Πηγή: Ναυτεμπορική