Τη στιγμή που οι αναλυτές σημειώνουν πως αν επιβεβαιωθεί το ακραίο σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, οι επιπτώσεις δεν θα έχουν το χαρακτήρα σεισμού για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, η πολιτική διάσταση του θέματος θέτει κάποια σοβαρά ερωτήματα.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανών Εργοδοτών (BDA) Ίνγκο Κράμερ, μιλώντας στη Die Welt, επιβεβαιώνει και τους δύο συλλογισμούς. Τουτέστιν, η Ευρώπη θα καταφέρει να ξεπεράσει τον οικονομικό σκόπελο, αλλά θα βρεθεί μπροστά σε ένα πολιτικό «τοίχο» τον οποίο δεν θα καταφέρει εύκολα να σπάσει.

Ο πρόεδρος της BDA προειδοποιεί για μία έξοδο της Ελλάδας. «Οικονομικά, ένα Grexit θα ήταν αποδεκτό για την Ευρώπη. Η ευρωζώνη είναι πλέον καλύτερα οικονομικά και έχει θεσπίσει έκτακτους μηχανισμούς» υποστηρίζει ο Kράμερ. «Αλλά πολιτικά έχω σοβαρές αμφιβολίες (…)». Η Ευρώπη θα έχει αποτύχει να επιδείξει αλληλεγγύη στην επίλυση προβλημάτων ακόμη και σε δύσκολους καιρούς. 

Η Ελλάδα έχει μειώσει αισθητά τις δαπάνες της. «Τώρα πρέπει να εφαρμόσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις (…)» αναφέρει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανών Εργοδοτών. «Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση τελευταία δεν έχει εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις ενέργειές της». 

Πηγή: iefimerida.gr