Την αλληλεγγύη του προς το Ισραήλ εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επιχειρώντας να διαλύσει τα «σύννεφα» στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Τελ Αβίβ, με αιχμή τις διαφορές που εκφράστηκαν για τη συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Θα έθετα ως αποτυχία από την πλευρά μου, ως μια θεμελιώδη αδυναμία της προεδρίας μου, εάν κατά τη διάρκεια της θητείας μου ή ως αποτέλεσμα της πολιτικής που έχω, καταστεί το Ισραήλ πιο ευάλωτο» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη 45 λεπτών που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα των New York Times.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «όχι μόνο μια στρατηγική αποτυχία», αλλά και «ηθική αποτυχία», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία θα μπορούσε να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα καταγγείλει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ως «πολύ κακή συμφωνία», υποστηρίζοντας ότι επιτρέπει στο Ιράν να διατηρήσει μια σημαντική πυρηνική υποδομή.

«Ακόμα και όταν είχα διαφωνίες με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για το Ιράν και το παλαιστινιακό ζήτημα, η υπεράσπιση του Ισραήλ (από τις ΗΠΑ) ήταν ακλόνητη», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο