Ο φιλέλληνας ηθοποιός κατάφερε επιτέλους να πείσει τον μεγάλο σκηνοθέτη να αναλάβει ταινία με βάση τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Ο γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα Τομ Χανκς παρακολούθησε πρόσφατα την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Μανχάταν με αφορμή την εθνική επέτειο και μαγνητοσκόπησε βίντεο που ανάρτησε στο instagram με λεζάντα «Αγαπώ την παρέλαση, εσύ;».

Τις επόμενες μέρες συζήτησε ξανά με τον Σπίλμπεργκ το ενδεχόμενο μιας ταινίας με βάση τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο σε δικό του σενάριο και έγιναν οι κατάλληλες επαφές με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Αλβανίας. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για τις ανάγκες του σεναρίου, θα προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ προσωπική επιστολή έλαβε και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ενθουσιασμένος δηλώνει και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Αλβανίας Μίμι Κοντέλι ο οποίος αναμένει την έναρξη των γυρισμάτων στα Ελληνοαλβανικά σύνορα μέσα στον Οκτώβρη του έτους. Ενδεχομένως, τα γυρίσματα να ξεκινήσουν για συμβολικούς λόγους την 28η Οκτωβρίου.

Ο πιο πιθανός τίτλος που επεξεργάζεται ο Χάνκς είναι το «Epos», ωστόσο ακόμη είναι πολύ νωρίς για να επίσημες ανακοινώσεις.

Επίσης, πρόθεση του Χανκς είναι να πλαισιώσουν το καστ πολλοί Έλληνες ηθοποιοί, όπως επίσης να έρθει ο ίδιος σε επαφή με ορισμένους στρατιώτες και αξιωματικούς οι οποίοι είναι εν ζωή και πολέμησαν στα Ελληνοαλβανικά σύνορα για να καταγράψει τις περιγραφές τους και τις εντάξει στο σενάριο.

Η νέα ταινία, τα γυρίσματα και η Μέρκελ

Προς το παρόν το δίδυμο Σπίλμπεργκ – Χανκς ολοκληρώνει τα γυρίσματα της νέα τους ταινίας, το ψυχροπολεμικό δράμα «Η Γέφυρα των Κατασκόπων» σε σενάριο των αδελφών Κοέν η οποία θα κάνει την ελληνική της πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου 2015 και οι συντελεστές αναμένεται να είναι παρόντες.Η νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, η «Γέφυρα των Κατασκόπων», από την οποία εμπνεύστηκε τον τίτλο του και το άλμπουμ των T’Pau του 1987, βρίσκεται στο Βερολίνο και σήμερα λέγεται Γέφυρα Γκλιένικε. Τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ωστόσο, η γέφυρα αυτή, που συνέδεε το Δυτικό Βερολίνο με το Πότσνταμ, το κέντρο του Ανατολικού, αποτελούσε από το ’60 και μετά το σημείο ανταλλαγής κρατουμένων, μεταξύ των αμερικανικών και σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών.

Στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Bridge of Spies», ο Τομ Χανκς υποδύεται τον δικηγόρο Τζέιμς Ντόνοβαν, στον οποίο ανατέθηκε η πρώτη τέτοια ανταλλαγή και συγκεκριμένα η διαπραγμάτευση παράδοσης του πιλότου Φράνσις Γκάρι Πάουερς, όταν η Σοβιετική Ενωση κατέρριψε το αεροπλάνο του. Το σενάριο της ταινίας έγραψε αρχικά ο Ματ Τσάρμαν και στη συνέχεια επιμελήθηκαν οι Τζόελ και Ιθαν Κοέν. Γύρω από τον Τομ Χανκς πρωταγωνιστούν οι Μαρκ Ράιλανς, Εϊμι Ράιαν, Αλαν Αλντα και Ιβ Χιούσον και το σχέδιο είναι η ταινία να βγει στις αίθουσες στις 16 Οκτωβρίου του 2015. Όπως ανακοινώθηκε – και σε κανέναν δεν προκάλεσε έκπληξη – το σάουντρακ της ταινίας υπογράφει ο Τζον Γουίλιαμς, στην 27η, πια, συνεργασία του με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Από τα γυρίσματα του «Bridge of Spies» πέρασε, φυσικά, πριν λίγες ημέρες και η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας την ιστορική σημασία της Γέφυρας των Κατακόπων κι επωφελούμενη από μια ευκαιρία να φωτογραφηθεί με τον Τομ Χανκς και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ! 

Πηγές: GreekAmericanNewsAgency / Περιοδικό Σινεμά / flix.gr