Μία τραγωδία… μέσα στην τραγωδία εκτυλίχθηκε τις τελευταίες ώρες στα παγωμένα νερά της Μεσογείου, με φόντο το δράμα των μεταναστών που επιχειρούν να φθάσουν στις ακτές της Ευρώπης. 

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε 15 μουσουλμάνους μετανάστες από την Αφρική αμέσως μόλις αποβιβάστηκαν στη Σικελία, με την κατηγορία ότι έριξαν στη θάλασσα 12 χριστιανούς συνεπιβάτες τους σε μία υπερφορτωμένη φουσκωτή βάρκα. Είχαν συγκρουστεί μαζί τους για θρησκευτικούς λόγους, κατά τη διάρκεια του διάπλου από τη Λιβύη προς τη Νότια Ιταλία, ανακοίνωσε η αστυνομία του Παλέρμο. Και τους απήγγειλε κατηγορίες για «πολλαπλές ανθρωποκτονίες υποκινούμενες από θρησκευτικό μίσος». Οι 15 άνδρες υπήκοοι της Ακτής Ελεφαντοστού, του Μάλι και της Σενεγάλης αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Σικελίας από το πλοίο «Ellensborg» που τους περισυνέλεξε.

Την οργή των δραστών πυροδότησε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η ομολογία της χριστιανικής πίστης από τα θύματα, σε αντίθεση με τη μουσουλμανική πίστη των δραστών. 

«Οι επιζώντες χριστιανοί σώθηκαν καθώς κατάφεραν να απωθήσουν με τη βία τους δράστες που προσπαθούσαν να τους πνίξουν, σχηματίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μία πραγματική ανθρώπινη αλυσίδα» επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου της αστυνομίας στο οποίο αναφέρεται πως οι αυτόπτες μάρτυρες έκαναν γνωστές «τρομακτικές λεπτομέρειες» και είχαν ξεσπάσει σε λυγμούς». Είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνονται άνθρωποι με ανάλογες κατηγορίες στην Ιταλία. Στο παρελθόν οι Αρχές της γείτονος έχουν συλλάβει δουλέμπορους επειδή κακομεταχειρίστηκαν μετανάστες ή τους εγκατέλειψαν σε βάρκες για να πεθάνουν, όχι όμως λόγω «θρησκευτικού μίσους».

Τα τελευταία 24ωρα μόνο η Μεσόγειος μετατράπηκε για μία ακόμη φορά σε υγρό τάφο για εκατοντάδες μετανάστες, με την Ιταλία να ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει την κρίση. Χθες, πριν ακόμη κοπάσει ο θρήνος για τους 400 τουλάχιστον ανθρώπους που χάθηκαν στα ίδια νερά τη Δευτέρα, 40 ακόμη άνθρωποι πνίγηκαν όταν βυθίστηκε το πλοιάριο που τους μετέφερε από τη Λιβύη προς την Ιταλία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φέτος αναμένεται να ξεπεραστεί ο αριθμός-ρεκόρ των 169.215 αφίξεων μεταναστών που είχε καταγραφεί το 2014 και η Ρώμη απευθύνει έκκληση στους «28» να συνεισφέρουν. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι ζήτησε από την Ε.Ε. μεγαλύτερη οικονομική στήριξη της επιχείρησης «Triton» και ξεκάθαρη απάντηση για τους τόπους όπου θα μεταφέρονται οι διασωθέντες. 

«Η επιτήρηση και η διάσωση στη θάλασσα βαραίνουν κατά 90% τους ώμους της Ιταλίας. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, αλλά το φάρμακο ιταλικό. Αυτό δεν γίνεται» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην «Corriere della Sera» και συνέχισε: «Υπάρχει ένα ακόμη πιο λεπτό θέμα: Η διάσωση στη θάλασσα περιλαμβάνει να ξέρουμε πού θα πρέπει να μεταφέρονται οι διασωθέντες. Στο κοντινότερο λιμάνι; Στη χώρα προέλευσης του σκάφους που τους μετέφερε; Η Ε.Ε. οφείλει να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση». 

Από την αρχή του χρόνου οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία –στην πλειοψηφία τους από την Ερυθραία, τη Σομαλία, την Γκάμπια και την υποσαχάρια Αφρική- έχουν ξεπεράσει τις 20.000.

Η «Triton» αντικατέστησε τον περασμένο Νοέμβριο την επιχείρηση «Mare Nostrum» και η Ε.Ε. δαπανά για τους σκοπούς της τρία εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι «ζητώντας τον τερματισμό της επιχείρησης διάσωσης “Mare Nostrum”, που έσωσε 17.000 ζωές, και την αντικατάστασή της από την επιχείρηση “Triton”, μία επιχείρηση απλής θαλάσσιας επιτήρησης, η Ευρωπαϊκή Ενωση γύρισε την πλάτη στις ευθύνες της, γεγονός που αποτελεί ευθεία απειλή για χιλιάδες ανθρώπινες ζωές».

Πηγή: Ελ. Τύπος