«Αν θέλουμε να πάρουμε την Ιταλία και να καταλάβουμε τη Ρώμη, θα πρέπει να συμμαχήσουμε με τη Μαφία», προτρέπει ένα μανιφέστο των τζιχαντιστών που κυκλοφορεί με μορφή e-book και διαδίδεται με εκπληκτική ταχύτητα στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης! 

Στο κείμενο 100 σελίδων με τίτλο «Black Flags from Rome» (Μαύρες σημαίες από τη Ρώμη) αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Στην Ιταλία η Μαφία έχει ισχυρή παρουσία. Διαθέτει τις καλύτερες ένοπλες ομάδες και αντλεί δύναμη από την αδυναμία του ιταλικού κράτους. Πέρα από αυτά, έχει πρόσβαση στην αγορά όπλων και ναρκωτικών». Με αυτό το σκεπτικό, οι διαδικτυακοί «ινστρούχτορες» του Ισλαμικού Κράτους τονίζουν ότι η συμμαχία με τη Μαφία είναι απαραίτητη για την κατάκτηση της Ρώμης και ολόκληρης της Ιταλίας από τους μαχητές του Ισλάμ.

Χθες είδε το φως της δημοσιότητας η πληροφορία ότι ο ΙSIS συνεργάζεται με τα καρτέλ ναρκωτικών του… Μεξικού, κοντά στα αμερικανικά σύνορα. Κι αν η περίεργη αυτή συνεργασία έχει αποκλειστικά οικονομικά κίνητρα, στην περίπτωση της Ιταλίας υπάρχουν και στρατιωτικές διαστάσεις. Οπως αναφέρει η «Corriere della Sera», στη σελίδα 84 του e-book βρίσκονται δορυφορικές εικόνες με φάρους και ακτές της Νότιας Ιταλίας , όπου «θα μπορούσαν να αποβιβαστούν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από την Τυνησία». 

 Μέσα στην υπερβολή τους, αυτού του είδους οι προπαγανδιστικές ακρότητες έχουν θορυβήσει τις ιταλικές Αρχές, ιδίως μετά το αιματηρό χτύπημα στα γραφεία του «Charlie Hebdo» στο Παρίσι.

 Η πρώτη απειλή εισβολής του ISIS στην Ιταλία εκτοξεύθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, στο βίντεο του αποκεφαλισμού 21 χριστιανών της Αιγύπτου. Η στοχοποίηση όμως της Ρώμης και του Βατικανού, που οι τζιχαντιστές θεωρούν κέντρο της παγκόσμιας Χριστιανοσύνης, πηγαίνει πιο πίσω. Πέρυσι τον Οκτώβριο το προπαγανδιστικό περιοδικό «Dabiq» κυκλοφόρησε με ένα μονταρισμένο εξώφυλλο της μαύρης ισλαμικής σημαίας με στίχους του Κορανίου να κυματίζει στον τρούλο του Αγ. Πέτρου. 

 Ενα μήνα αργότερα, σε μαγνητοφωνημένο μήνυμά του, ο αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάνι, προειδοποίησε ότι «κανείς δεν θα σταματήσει την προέλαση προς τη Ρώμη». 

Οταν ο ISIS εδραιώθηκε στις ακτές της Λιβύης, 95 μίλια από τη Λαμπεντούζα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε για πρώτη φορά τον κίνδυνο να συμμαχήσουν οι τζιχαντιστές με τοπικούς πολέμαρχους και οργανωμένες συμμορίες. Την ίδια κιόλας μέρα, τον Φεβρουάριο, ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο Βατικανό και σε άλλα ευαίσθητα σημεία σε όλη την Ιταλία. 

 Μόνιμος εφιάλτης των ιταλικών Αρχών είναι φυσικά να αποβιβαστούν κάποιοι τζιχαντιστές καμουφλαρισμένοι στην Ιταλία μέσα στο κύμα προσφύγων, που κατακλύζει τις τελευταίες ημέρες τη γειτονική χώρα. 

Το υπουργείο Εσωτερικών καθησύχασε ότι δεν υπήρχαν τέτοια στοιχεία ανάμεσα στους πρόσφυγες, αλλά κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. 

«Στο πλευρό του ISIS μάχονται και αρκετοί Ιταλοί πολίτες, που θα ήθελαν να υψώσουν τη μαύρη σημαία στο Βατικανό», σχολίασε ο Ιταλός στρατιωτικός αναλυτής, Πάολο Παλούμπο. 
 Ο συνάδελφός του Σεμπαστιάνο Σάλι, του τμήματος πολεμικών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, προειδοποίησε την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι να μην υποτιμήσει την ισλαμιστική απειλή, όσο παράλογη ή απόμακρη κι αν φαίνεται. 

«Αφενός», τόνισε, «η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να παγώσει χωρίς καθυστέρηση τις πηγές χρηματοδότησης των ακραίων ομάδων και αφετέρου να μην αποκλείει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση». 

Πηγή: Ελ. Τύπος – Γ. Παπαδάτος  / Reuters