Τι αναφέρει η ανάλυση της αμερικανικής εταιρίας αναλύσεων μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο που απειλεί με χτύπημα τις ΗΠΑ

Στις 10 Απριλίου, ο μιντιακός βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους, το AlHayat, κυκλοφόρησε ένα νέο βίντεο που απειλεί με χτύπημα την Αμερική με τον τίτλο, «Θα κάψουμε την Αμερική.” Το βίντεο ξεκινά με τον εκπρόσωπο του Ισλαμικού κράτους Αμπού Μοχάμεντ αλ-Aντάνι να δηλώσει ότι η Αμερική θεωρεί ότι προστατεύεται από τη γεωγραφική της θέση και ως εκ τούτου έχει την δυνατότητα να εισβάλει σε μουσουλμανικά εδάφη επειδή βρίσκεται μακριά από τον «στρατό της Τζιχάντ”. Ο αλ-Αντάνι συνεχίζει, αναφέροντας  ότι η αίσθηση της ασφάλειας που υπάρχει (στην Αμερική) αποτελεί οφθαλμαπάτη και ότι κανένας Αμερικανός σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και βρίσκεται δεν είναι ασφαλής.

Ο Aλ-Αντάνι υποστηρίζει ότι στο παρελθόν οι τζιχαντιστές είχαν λιγότερους πόρους, αλλά κατάφεραν να καταστρέψουν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Μετά από μοντάζ, το βίντεο που δείχνει το αεροπλάνο της πτήσης 175 της UnitedAirlinesνα χτυπά τον Νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, αλλάζει, προβάλλοντας πλάνα από τα οπλικά συστήματα του ισλαμικού κράτους, δείχνοντας ότι η στρατιωτική δύναμη της οργάνωσης είναι μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή που είχε ο πυρήνας της Αλ Κάιντα. Σε αυτό το σημείο, ο Aλ-Αντάνι αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους για να επιτεθεί ξανά την Αμερική

Το βίντεο περιλαμβάνει σκηνές από διάφορα προηγούμενα βίντεο του alHayat, στα οποία αποκεφαλίζονται αιχμάλωτοι πολέμου σε μαζικές εκτελέσεις, υπάρχει ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου JamesFoley, καθώς και σκηνές από τον ιορδανό πιλότο Muathαλ-Kasasbehπου καίγεται ζωντανός. Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το νέο βίντεο περιλαμβάνει επίσης τμήματα από τα φρικιαστικά πλάνα που είχαν αφαιρεθεί από τα προηγούμενα βίντεο, και περιέχονται στο νέο με σκοπό να προκαλέσουν σοκ στην κοινή γνώμη.

Το βίντεο συνεχίζει, παρουσιάζοντας δύο τζιχαντιστές που είχαν επιτεθεί στη Δύση: Τον Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος έκανε την επίθεση στο Παρίσι από 7 μέχρι τις 9 Ιαν 2015, και τον Μάικλ Ζεχάφ-Μπιμπό που σκότωσε έναν Καναδό στρατιώτη στο πολεμικό μνημείο στην Οτάβα, πριν μπει στο κτίριο του κοινοβουλίου της χώρας, εκεί όπου στο τέλος πυροβολήθηκε θανάσιμα.

Η βίντεο αλλάζει πλάνα, παρουσιάζοντας την απειλή ως άμεσο κίνδυνο για την Αμερική και αυτό είναι κάτι που το Ισλαμικό κράτος έχει κάνει και στο παρελθόν. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Αλ-Aντάνι ζήτησε να γίνουν επιθέσεις στη Δύση, προκαλώντας ξέσπασμα επιθέσεων τον Οκτώβρη, συμπεριλαμβανομένων των όσων συνέβησαν στον Καναδά και τη Νέα Υόρκη. Μετά από μια δεύτερη έκκληση (για επιθέσεις) τον Δεκέμβριο, Αυστραλία δέχθηκε επίθεση στο Σίδνεϊ και η Γαλλία αντίστοιχα τον Ιανουάριο. Η Δανία έγινε ο επόμενος στόχος τον Φεβρουάριο. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο βίντεο φαίνεται να είναι μια εκ νέου προσπάθεια να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για νέες επιθέσεις, αυτή τη φορά ειδικά μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτές οι τακτικές υπογραμμίζουν την πραγματικότητα ότι, ενώ το Ισλαμικό Κράτος είναι μια εξαιρετική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος, όταν πρόκειται για συμβατικό και μη συμβατικό πόλεμο, η οργάνωση αγωνίζεται εδώ και καιρό να προβάλει την τρομοκρατική της ισχύ πέρα από τα βασικά επιχειρησιακά πεδία. Όπως έχει ήδη επισημάνει το Stratfor, οι οργανώσεις που έχουν την δυνατότητα να διεξάγουν τρομοκρατικές επιθέσεις δεν ζητούν από άλλες να τις κάνουν για λογαριασμό τους. Ζητώντας από άτομα στο εξωτερικό να κάνουν επιθέσεις (για λογαριασμό τους) αποτελεί μια σαφής παραδοχή ότι η οργάνωση δεν διαθέτει από μόνη της αυτή την δυνατότητα. Ως εκ τούτου, το εν λόγω αίτημα είναι στην πραγματικότητα σημάδι αδυναμίας.

Ανεξάρτητα από αυτό, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το FBI ήταν πολύ απασχολημένο, συλλαμβάνοντας αρκετούς επίδοξους τζιχαντιστές που έκαναν τη γκάφα να εμπλακούν σε τέτοιες ενέργειες. Το FBIκαι άλλες υπηρεσίες ασφαλείας στη Δύση επικεντρώνονται στον εντοπισμό αυτών που εν δυνάμει μπορούν να κάνουν επίθεση, αλλά και στην πρόληψη επιθέσεων.

Παρά τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο τελευταίο βίντεο ότι οι στρατιώτες του ισλαμικού κράτους θριαμβεύουν στο πεδίο της μάχης, η οργάνωση γνώρισε μια σειρά από μεγάλες ήττες σε μέρη, όπως το Κομπάνι και το Τικρίτ. Εκτός από τις ήττες στο πεδίο της μάχης, οι προσπάθειες για συνασπισμούς έχουν επίσης δημιουργήσει σημαντικούς περιορισμούς, όσον αφορά στη χρηματοδότηση και στην υλικοτεχνική υποστήριξη του δικτύου του ισλαμικού κράτους. Πολλοί ξένοι τζιχαντιστές που μάχονται στο Ιράκ και τη Συρία χάνουν την ζωή τους, και οι νέοι ξένοι (μαχητές) δεν έρχονται αρκετά γρήγορα για να αντικαταστήσουν τις απώλειες της μάχης. Οι ημέρες της «τζιχάντ των πέντε αστέρων» έχουν σίγουρα περάσει, και το Ισλαμικό Κράτος χάνει τη λάμψη του. Αλλά όσο η οργάνωση διατηρεί ισχυρή παρουσία στις δημόσιες σχέσεις της και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εν λόγω μέσο (βίντεο) με σκοπό να προτρέπει τζιχαντιστές για επιθέσεις εναντίον της Δύσης.

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής