Για τις 5 Μαΐου και για τρίτη φορά, διακόπηκε σήμερα η δίκη για το σκάνδαλο με τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank, ύψους 701 εκατ. Ευρώ, αφού προηγήθηκε… μάχη των συνηγόρων υπεράσπισης με τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι οποίοι δεν έδωσαν αναβολή στην υπόθεση, όπως ζητούσαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν αίτημα αναβολής της δίκης, βασιζόμενοι στην απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, που ορίζει μια δίκη δεν μπορεί να διακόπτεται συνεχώς, και ότι μετά την 2η διακοπή πρέπει να αναβάλλεται.
Ωστόσο το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα, καθιστώντας σαφή την πρόθεση του να προχωρήσει η διαδικασία.

Μετά από αυτό οι συνήγοροι υπεράσπισης αποχώρησαν ομαδικά, ενώ το δικαστήριο διέκοψε τη δίκη για τις 5 Μαΐου, προκειμένου να διορίσει νέους συνηγόρους των κατηγορουμένων, όπως ορίζει ο νόμος.
Το διορισμό συνηγόρων στη θέση όλων όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση της υπόθεσης είχε προτείνει και η εισαγγελέας της έδρας, στην προηγούμενη δικάσιμο (27 Μαρτίου), αλλά η πρόταση της τότε είχε προσκρούσει στην αντίδραση των δικηγόρων, που έκαναν λόγο ακόμη και για καταπάτηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.
Στην υπόθεση κατηγορούμενοι είναι συνολικά 42 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του σκανδάλου, ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας, επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Λαυρεντιάδης, ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton Bank φέρεται ότι, έδινε δάνεια τα οποία κατέληγαν σε εταιρείες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντός του.
Ο επιχειρηματίας , που είναι βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των επισφαλών δανείων της Proton Banκ έχει αποφυλακιστεί λόγω παρέλευσης του 18μήνου προσωρινής κράτησής με την επιβολή περιοριστικών όρων. Μεταξύ αυτών να μην απομακρύνεται από το σπίτι του και να διανυκτερεύει πάντα σε αυτό, ενώ έχει αποφυλακιστεί και για άλλη υπόθεση που αφορά σε απόπειρα ανθρωποκτονίας (και είναι σε εκκρεμότητα στη δικαιοσύνη) με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα.

Τα αδικήματα, που αντιμετωπίζουν κατηγορούμενοι είναι: Eγκληματική οργάνωση, απιστία, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι: Τρύφωνας Κολίντζας, Δημήτρης Αραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, ενώ εξακολουθούν να καταζητούνται ο πρώην εκδότης Πέτρος Κυριακίδης και ο γιος του Γιώργος.

Πηγή: Huffington Post Greece