ΚΥΠΡΙΑΚΟ : ΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΛΥΣΗ ΑΣ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ. ΣΚΟΠΙΑΝΟ: ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΑΘΙΟΥ ΝΙΜΙΤΣ ΑΠΟKΑΛΥΨΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ

Με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα  του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου κ. Νίμιτς  συναντήθηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου  στη Νέα Υόρκη στην έδρα της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στα ΗΕ  ο Έλληνας  υπουργός των  Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Ανάλογη συνάντηση είχε και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στον οποίο επανέλαβε τις γνωστές θέσεις τις Ελλάδος για το ζήτημα των Σκοπίων αλλά και για το Κυπριακό.

Αναφορικά με το ζήτημα των Σκοπίων μετά τις συναντήσεις που είχε μίλησε για  «Προετοιμασία για συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τα Σκόπια» και ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του είπε  ως προς την συνάντηση του με τον Μ. Νίμιτς 

«Σήμερα είχα συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, κουβεντιάσαμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων γύρω από το ζήτημα της ΠΓΔΜ, το όνομα, τον ενημέρωσα για τη συζήτηση που κάνουμε για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Όπως γνωρίζετε, είχα δει στη Ρίγα, πριν από ένα μήνα περίπου, τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και του είχα προτείνει να προχωρήσουμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση. Η Κυβέρνηση, τελικά, της γείτονος συμφώνησε για μια τέτοια συζήτηση».

Ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε επίσης  ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του  στη Βουδαπέστη, που βρέθηκε πριν από δύο εβδομάδες, «η ελληνική πλευρά αντάλλαξε με τα Σκόπια καταλόγους σημείων για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και υπάρχει, όπως μελετήσαμε στις δέκα τελευταίες μέρες, μια σύμπτωση σε ορισμένα σημεία που μπορεί να είναι η αφετηρία για έναν τέτοιο διάλογο».

Συνέχισε τονίζοντας πως «Ενημέρωσα, επίσης, τον κ. Νίμιτς ότι εμείς θέλουμε να συνεχίσει ο διάλογος και να λάβει υπόψη του το γεγονός ότι πίσω από το όνομα κρύβεται και ένα συγκεκριμένο είδος αλυτρωτισμού, ο οποίος δυσκολεύει στην αποκατάσταση των σχέσεων εκείνων που θέλουμε εμείς, που είναι σχέσεις εμπιστοσύνης», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Και συμπλήρωσε ότι «… ενημέρωσα(σ.σ. τον Μ. Νίμιτς) για τις συζητήσεις που κάνουμε για τα ΜΟΕ. Όπως γνωρίζετε είχα δει στη Ρίγα πριν από ένα μήνα περίπου τον υπουργό Εξωτερικών της FYROM, και του είχα προτείνει να προχωρήσουμε σε ΜΟΕ. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση τελικά η γείτων χώρα συμφώνησε σε μία τέτοια συζήτηση. Στη Βουδαπέστη που βρέθηκα πριν από δύο εβδομάδες συζητήσαμε την ανταλλαγή καταλόγου ΜΟΕ και υπάρχει όπως μετελήσαμε τις τελευταίες μέρες μία σύμπτωση σε ορισμένα σημεία, που μπορεί να είναι η αφετηρία για ένα τέτοιο διάλογο», είπε, προσθέτοντας πως ενημέρωσε επίσης  τον κ. Νίμιτς, «ότι εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το διάλογο και του ανέφερα το γεγονός ότι ουσιαστικά πίσω από το όνομα κρύβεται ένα συγκεκριμένο είδος αλυτρωτισμού, ο οποίος δυσκολεύει στην αποκατάσταση εκείνων των σχέσεων που θέλουμε, που είναι σχέσεις εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών του, ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα για τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συναντήθηκε με τον εξοχότατο κ. Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, για να συζητήσουν τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ στις συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του “ονόματος”».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: «αν θέλουν λύση πολύ γρήγορα, δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί»

Μετά  τη συνάντηση με τον  ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς κληθείς  να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η Άγκυρα θέλει λύση του Κυπριακού εντός του 2015.

Απάντησε πως αν «Οι Τούρκοι, αν θέλουν λύση πολύ γρήγορα, δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί», απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με το Κυπριακό ζήτημα ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως  «Στο Κυπριακό, είπα στον Γενικό Γραμματέα αυτά που λέω πάντα, ότι είναι ένα ζήτημα που οι θεμελιακές τοποθετήσεις, όσον αφορά την εσωτερική λύση του προβλήματος είναι θέμα της ίδιας της Λευκωσίας. Και ταυτόχρονα του υπογράμμισα ότι εμείς, ως εγγυήτρια δύναμη, επιθυμούμε και για τον εαυτό μας και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο. Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. αν δεν συμβεί αυτό. Δεν θα πρόκειται για μια λύση, θα είναι μία εικονική λύση ή για μία ψευδαίσθηση λύσης και θα κοροϊδευόμαστε. Άρα για εμάς, ως εγγυήτρια δύναμη, η θέση μας είναι ότι επιθυμούμε να σταματήσουν και των άλλων και τα δικά μας τα δικαιώματα που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες. Νομίζω ότι το σκέφτονται καλά, το μήνυμα κατεγράφη και νομίζω είναι πια σε όλους γνωστό, από την Αμερικανική Κυβέρνηση μέχρι τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς. Για να συμπληρώσει και πάλι με έμφαση  «Νομίζω ότι οι Τούρκοι, αν θέλουν λύση πολύ γρήγορα, δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί.- Όπως είπε- δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να μην αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα πρόκειται για λύση, θα είναι μια εικονική λύση ή για μια ψευδαίσθηση λύσης που θα κοροϊδευόμαστε», είπε.

Εν τω μεταξύ ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι στις 11 του Μάη θα πάει στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στις 12 του Μάη θα έχει διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία και στις 13 και 14 θα μεταβεί στην Αττάλεια για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

 

Στο επίκεντρο των διμερών ΕληνοΑμερικανικών  συνομιλιών και η ενέργεια όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το greekamericannewsagency έτσι αναφερόμενος ο κ. Κοτζιάς  στα ενεργειακά, δήλωσε πως : «Από τον ειδικό μας απεσταλμένο για τα ενεργειακά, ειπώθηκε ότι θα φέρει μια «πολύ δημιουργική και οικονομικά συμφέρουσα πρόταση για την αξιοποίηση της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου και ελπίζω να έχει συμπεριλάβει στην πρόταση που μας φέρνει και τα σημεία που υπενθύμισα στον συνάδελφο μου Τζόν Κέρρυ».

 Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη ήταν πιο δημιουργική και παραγωγική απ’ ότι θα περίμενε, «με βάση τις παλαιότερες μας εμπειρίες».

«Νομίζω ότι έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης και είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε από πάρα πολλές πλευρές προτάσεις να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας αλλά και στο πέρασμα των απόψεων μας σε διεθνείς οργανισμούς  όπως το ΔΝΤ και ο οργανισμός ΗΕ», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι ενδιάμεσα των δύο συναντήσεων ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε επίσης τετ-α-τετ με τους κυρίους StanleyBergman και DavidHarris, Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή της AmericanJewishCommittee αντίστοιχα.

Ο κύριος  Κοτζιάς λίγο πριν  αναχωρήσει είχε ολιγόλεπτη συνάντηση  και με   τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στις 20:30 (τ.ω. Ελλάδος) για την καθιερωμένη τυπική συνάντηση ως  συνηθίζετε σε κάθε επίσκεψη έλληνα αξιωματούχου.

Μετά το πέρας της συναντήσεως, ο κ. Κοτζιάς και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Νίκος Κοτζιάς, Υπουργός Εξωτερικών: Ο ίδιος προσωπικά και όλη η αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εξωτερικών είχαμε τη χαρά και την τιμή να μας δεχτεί Σεβασμιώτατος. Περάσαμε στιγμές πραγματικότητος, χαράς της ψυχής μας και αναγέννησης των σκέψεων και του μυαλού μας. Δεν έχω παρά να τον ευχαριστήσω γι’ αυτήν την ενδιαφέρουσα και άκρως χρήσιμη, δημιουργική και γεμάτη ευγένεια και αγάπη συζήτηση. Ευχαριστώ πολύ.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: Εγώ ευχαριστώ τον εξοχώτατο Υπουργό κ. Κοτζιά και την εκλεκτή συνοδεία του για την εξαιρετική ευκαιρία, τιμή και χαρά που νιώσαμε για μια αληθινή, ανθρώπινη επικοινωνία μεταξύ Ελλήνων, Ορθοδόξων πατριωτών. Είχαμε μια πολύ ωραία ανταλλαγή απόψεων, ο κ. Υπουργός χρησιμοποίησε με πάρα πολύ σωστό και ωραίο τρόπο τις βασικές έννοιες Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, αλλά επιπλέον την έννοια της πνευματικότητος ως ενός κεντρικού στοιχείου στη ζωή των ανθρώπων, και στη ζωή των κοινωνιών και στη ζωή της Πατρίδος μας. Θα ήθελα να πω ότι έχει σημασία όταν εκπρόσωποι της Πατρίδος μας, η οποία περνάει δύσκολες στιγμές, έχουν τέτοια επικοινωνία, με πρόσωπα χαμογελαστά, δείχνουν ότι ποτέ δεν λείπει η ελπίδα, ποτέ δεν υπάρχει αδιέξοδο, πάντοτε υπάρχει λύση. Γι’ αυτό και χαμογελούμε ότι κι αν συμβαίνει, το αύριο είναι δικό μας

 

Τον   Έλληνα ΥΠΕΞ καθ όλη την διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ συνόδευαν : ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πρέσβης κ. Μιχαήλ Σπινέλλης, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Πρέσβης κυρία Τασία Αθανασίου, ο διευθυντής  της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχαήλ Κόκκινος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, και ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού κ. Γιώργος Μητράκος

Η συνέντευξη στο Reuters: σεβόμαστε την Γερμανία και τον λαό της αλλά όχι την σκληρή οικονομική πολιτική που μας υπαγορεύει!

Ο κ. Κοτζιάς, λίγο πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ έκανε δηλώσεις στο διεθνές πρακτορείο reuters στις οποίες μεταξύ άλλων  τονίζει ότι  «σέβεται τη Γερμανία, όχι όμως και τη γερμανική πολιτική ή τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το Βερολίνο την ελληνική οικονομία», επισημαίνοντας, όπως αναφέρει το Reuters, ότι η Αθήνα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη θα πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για την κατάρτιση πολιτικών που θα αναζωογονήσουν την ανάπτυξη και θα επιτρέψουν στη χώρα να αποπληρώσει τα χρέη της.

 

Ερωτηθείς αν ζητάει απλώς από την υπόλοιπη Ευρώπη να εμπιστευτεί την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά «όχι», εξηγώντας ότι «η εμπιστοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα, αλλά θα πρέπει να είναι πραγματιστές».

 

“Είναι σαν το παιχνίδι του δειλού, αλλά όχι το είδος του παιχνιδιού που ξέρετε. Αυτό που ξεχνούν οι φίλοι μας είναι ότι δεν έχουμε καύσιμα για να κινηθούμε… Θέλουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό και στο τέλος θα το κάνουμε”, επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς.

 

“Επομένως, δεν δίνετε μια λύση στην Ελλάδα, πιέζετε την ελληνική κυβέρνηση; Ποια μπορεί να είναι η λύση;” διερωτάται, τονίζοντας ότι “η Χρυσή Αυγή έρχεται. Κανέναν δεν συμφέρει αυτό, για αυτό θα βρουν μια λύση”.

 

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τη Ρωσία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά από την Τουρκία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία, περιλαμβάνοντας ενδεχομένως και την Αυστρία, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι μια ομάδα θα συναντηθεί τον Μάιο για να συζητήσει τεχνικά και χρηματοδοτικά θέματα. Με βάση τους ρωσικούς υπολογισμούς, η επένδυση στο ελληνικό τμήμα του αγωγού αυτού θα μπορούσε να ανέρχεται στα 2-2,5 δισ. δολάρια, συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση θα μπορούσε να προέλθει από δυτικές εταιρείες και τράπεζες αντί για τη ρωσική κυβέρνηση.

Όσον αφορά τα χρήματα που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα ως προκαταβολή για τα μελλοντικά κέρδη του αγωγού αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι Ρώσοι είπαν ότι πρόκειται για ένα ποσό παραπλήσιο με αυτό που θα εισέπραττε η Βουλγαρία από τον αγωγό South Stream. “Δεν είμαι βέβαιος αλλά είναι περίπου 5 δισ. δολάρια”, σημείωσε.

Τέλος ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε, ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα Έιμος Χοκστάιν θα βρίσκεται στην Αθήνα σε δύο εβδομάδες για να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό και δυνητικά ευρύτερο σχέδιο κατασκευής φυσικού αγωγού που θα μπορούσε να περιλαμβάνει επίσης την Αλβανία και τη Βοσνία.