Καμία απόφαση δεν ελήφθη σχετικά με το μέλλον των ελικοπτεροφόρων πλοίων Mistral, δήλωσε o πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Αναφορικά με τα Mistral, έθεσα τις προϋποθέσεις: είτε το Mistral θα παραδοθεί, κάτι που δε συνιστά δική μας απόφαση, είτε θα επιστρέψουμε την προκαταβολή με τρόπους τους οποίους θα συζητήσουμε. Προς το παρόν δεν ελήφθη καμία απόφαση», επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας στο Γερεβάν.

Νωρίτερα ρωσική πηγή είχε αναφέρει ότι το Παρίσι και η Μόσχα βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας προκειμένου η Γαλλία να ακυρώσει τη σύμβαση που έχει «παγώσει» σχετικά με την πώληση των ελικοπτεροφόρων πλοίων Mistral και να επιστρέψει την προκαταβολή που έχει καταβάλει η Μόσχα.

Η Γαλλία ανέστειλε την παράδοση των πολεμικών πλοίων το 2014, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε υπαινιχθεί την Τετάρτη ότι το Παρίσι ενδέχεται να ακυρώσει τη σύμβαση και να επιστρέψει τα χρήματα.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους προέτρεψε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να «συνεχίσει παρά τα εμπόδια» τη διαδικασία εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ για την Ουκρανία,κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Γερεβάν, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 100η επέτειο από τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Περιστοιχισμένοι από τους συμβούλους τους, οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν αυτή τη συνάντηση σε μία αίθουσα του προεδρικού μεγάρου του Γερεβάν, αφού αντήλλαξαν επίσημη χειραψία ενώπιον των καμερών και των φωτογράφων.

«Οι εμπορικές συναλλαγές έχουν ελαττωθεί, περιλαμβανομένων εκείνων με τη Γαλλία», σημείωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος προσέθεσε: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις προκειμένου να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας, αυτό συμφέρει όλο τον κόσμο».

Πηγή: Ναυτεμπορική – Reuters